20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist24 februarie în istorie: La București au loc demonstrații împotriva guvernului Rădescu....

24 februarie în istorie: La București au loc demonstrații împotriva guvernului Rădescu. Fidel Castro se retrage

La 24 februarie 1500 s-a născut împăratul Carol Quintul. În 1942 a început să emită Vocea Americii. În 1945 au loc demonstrații împotriva guvernului Rădescu. Iar în 2008, Fidel Castro se retrage de la conducerea Cubei.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 24 februarie în istorie

303. Împăratul roman Galerius publică edictul prin care se începe persecuția creștinilor în Imperiul Roman de Răsărit.

1304. S-a născut Ibn Battuta, explorator arab (decedat circa 1368). A călătorit în lumea musulmană timp de 31 de ani, fiind socotit, din acest punct de vedere, cel mai mare explorator din istorie.

1340. Prima mențiune documentară a Târgului Siret.

1500. S-a născut Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Castiliei, Aragonului, Neapolelui și al Siciliei (decedat 1558).

1525. Francisc I al Franței este învins în bătălia de la Pavia de către trupele imperiale germane. Suveranul francez cade prizonier în mâinile lui Carol al V-lea.

1538. Tratatul de pace de la Oradea, prin care se pune capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânireaTransilvaniei.

1582. Papa Grigore al XIII-lea introduce o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani (Calendarul gregorian).

1607. L'Orfeo, opera compusă de compozitorul italian Claudio Monteverdi, este pentru prima oară interpretată pe scenă la Mantua, Ducatul Mantua (acum în Italia).

1711. Premiera, la Londra, a operei Rinaldo de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.

1717. Convenția dintre Ioan Mavrocordat și generalul Sainville. Trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Convenția va fi invocată de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

1821. Mihail Șuțu, domnul Moldovei, solicită țarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face față eteriștilor care, conduși de Alexandru Ipsilanti, trecuseră Prutul, la 22 februarie 1821

1848. Regele Louis-Philippe al Franței abdică.

1856. S-a înființat, la Iași, Facultatea de Drept (24 februarie/7 martie)

1870. S-a inaugurat, în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr.3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I, realizată de gravorul Kullbrich.

1920. Adolf  Hitler, la o întrunire a Partidului Muncitoresc German, schimbă numele partidului în Partidul Nazist.

1929. S-a născut Marga Barbu, actriță română de teatru și film (decedată 2009). Foarte cunoscută pentru rolurile din filmele cu haiduci.

1942. Inaugurarea postului de radio american Vocea Americii.

1945. Guvernarea Rădescu. A avut loc, la București, o violentă demonstrație, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților. Acest eveniment a permis ca A.I.Vîșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să impună, prin forță, guvernul Groza.

1946. Juan Perón este ales președinte al Argentinei

1948. Demiterea abuzivă a lui Lucrețiu Pătrășcanu din funcția de ministru al Justiției; demiterea a fost urmată de arestarea, judecarea și executarea lui Pătrășcanu (în Penitenciarul Jilava, în aprilie 1954)

1948. Prin lege a fost desființată Adunarea Deputaților, a fost convocată Marea Adunare Națională iar puterea legislativă a trecut asupra Guvernului.

1955. S-a născut  Steven P. Jobs, fondatorul companiei  Apple Inc.  (decedat 2011).

1955. S-a născut: Alain Prost, pilot francez de Formula 1, de patru ori campion mondial.

1960. A început procesul intentat pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.

1975: Trupa rock Led Zeppelin lansează dublul album Physical Graffiti

1981: Palatul Buckingham anunță logodna Prințului de Wales cu Lady Diana Spencer

1987: În urma meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, câștigătoarea Cupei Cupelor în 1986, echipa de fotbal Steaua București, a cucerit Supercupa Europei

1989: După părăsirea aeroportului din Honolulu, Hawaii, are loc accidentul United Airlines Flight 811 soldat cu nouă victime

2008: Fidel Castro se retrage din funcția de președinte al Cubei, după aproape cincizeci de ani. Îi succede fratele său, Raul Castro.

2011: Lansarea finala a navetei spațiale Discovery (OV-103).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă