10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist26 august în istorie: Ultima execuţie publică la Bucureşti. România acceptă independenţa...

26 august în istorie: Ultima execuţie publică la Bucureşti. România acceptă independenţa Republicii Moldova

La data de 26 august 1789, la Versailles s-a adoptat Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului. În 1826 s-a organizat ultima execuţie publică din Ţările Române. Iar în anul 1991, România a recunoscut independenţa unor foste republici sovietice, inclusiv a Republicii Moldova.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 26 august în istorie.

1346. Războiul de 100 de ani. În bătălia de la Crecy, englezii i-au învins pe francezi datorită dotării lor cu arcuri lungi, dar şi a utilizării unei tactici superioare.

1740. S-a născut Joseph-Michel Montgolfier care, împreună cu fratele său, Jacques-Etienne, a conceput şi experimentat balonul cu aer cald.

1743. S-a născut savantul Antoine Laurent Lavoisier, unul dintre fondatorii chimiei moderne, membru, la 25 de ani, al Academiei de Ştiinţe. Lavoisier a enunţat legea conservării masei şi legea conservării elementelor.

1789. La Versailles a fost adoptată  Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului.

1821. Deschiderea oficială a Universității din Buenos Aires.

1826. Ultima execuție publică la București: Ghiță Cuțui și Simion sunt spânzurați la capul Podului Târgului de Afară, pentru că, împreună cu alte persoane, s-au răzvrătit împotriva domniei. A doua zi, trei dintre tovarășii lui Cuțui au fost plimbați „cu pieile goale” prin târg și bătuți, după care au fost trimiși la ocnă. Pedeapsa cu moartea a fost desființată de Regulamentul Organic, în iulie 1831.

1880. S-a născut poetul Guillaume Apollinaire, precursor al suprarealismului (decedat 1918).

1910. S-a născut Maica Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979 (decedată  1997).

1947. S-a născut fotbalistul Nicolae Dobrin  (decedat 2007).

1957. S-a născut Dr. Alban, artist suedez de origine nigeriană.

1971. S-a născut actriţa şi cântăreaţa mexicană Thalia (Ariadna Thalia Sodi Miranda), supranumită “regina telenovelelor”.

1978. A murit actorul francez Charles Boyer  (născut 1897).

1988. S-a născut handbalista Cristina Neagu, desemnată cea mai bună jucătoare a lumii în 2010 de Federația Internațională de Handbal.

1989. A murit scriitorul american Irving Stone (născut 1903).

1991. România a recunoscut independenţa de stat a fostelor republici sovietice: Lituania, Letonia, Estonia, Moldova şi Gruzia.

1998. A murit fizicianul american Frederick Reines, laureat al Premiului Nobel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă