15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist26 ianuarie în istorie: Imperiul Habsburgic obține Transilvania. România devine stat partener...

26 ianuarie în istorie: Imperiul Habsburgic obține Transilvania. România devine stat partener al NATO

La 26 ianuarie 1699, Transilvania trece de la Imperiul Otoman la Imperiul Habsburgic. În 1918 s-a născut Nicolae Ceaușescu.  Iar în 1994, România intră în Parteneriatul pentru Pace, inițiat de NATO.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 26 ianuarie în istorie.

1388. Prima menţionare a oraşului-cetate Suceava drept capitală a Moldovei

1500. Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire și-a revendicat-o însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiași an)

1699. S-a încheiat Pacea de la Karlowitz, care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman şi Liga Sfântă. Poarta a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stăpînirea Imperiului Habsburgic. Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană.

1788. Întemeierea primei colonii engleze pe coasta Australiei, în New South Wales.

1891. A murit Nikolaus August Otto, inginer și industriaș german, care în anul 1876 a realizat motorul în patru timpi.

1905. În Africa de Sud este descoperit cel mai mare diamant din lume, Cullinan.  În stare brută cântărea 3.025 de carate.

1918.  S-a născut Nicolae Ceauşescu. A fost condamnat la moarte și executat la 25 decembrie 1989.

1925. S-a născut actorul american  Paul Newman  (decedat 2008).

1925. S-a născut Nicolae Balotă, eseist, critic literar, memorialist și traducător.

1942 . S-a născut compoziorul, orchestratorul, dirijorul şi instrumentistul Ion Cristinoiu.

1952. Hotărârea Consiliului de Miniștri declanșează reformă monetară în România, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi.

1965. Hindi devine limba oficială în India

1993. Václav Havel a fost ales președinte al Cehiei.

1994: Este semnat, la Bruxelles, de către ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, Documentul–cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace, alături de NATO.

1994. Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă