10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist29 septembrie în istorie: S-a născut Arsenie Boca. Germania invadează Cehoslovacia

29 septembrie în istorie: S-a născut Arsenie Boca. Germania invadează Cehoslovacia

La 29 septembrie 1547 s-a născut Miguel de Cervantes, autorul lui Don Quijote. În 1888 a murit Iulia Haşdeu, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu. În 1913 a murit Rudolf  Diesel, inventatorul motorului care îi poartă numele. Iar în 1938 s-a semnat Acordul de la Munchen, prin care Germania a dezmembrat Cehoslovacia.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 29 septembrie în istorie.

1227.  Frederic al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, este excomunicat de Papa Grigore al IX-lea  pentru vina  de a fi participat la Cruciade.

1518. S-a născut pictorul italian Tintoretto, unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură.

1547. S-a născut Miguel de Cervantes, scriitor spaniol, autorul celebrului roman “Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha”  (d. 1616).

1571. S-a născut artistul italian Caravaggio, unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură.

1758. S-a născut amiralul britanic Horatio Nelson  (d. 1805).

1760. Fortăreața Detroit, în frunte cu maiorul Robert Rogers, se predă fără luptă împotriva trupelor britanice, aceasta fiind ultima fortăreață franceză în America de Nord.

1864. S-a născut scriitorul, filosoful şi dramaturgul Miguel de Unamuno, iniţiator al existenţialismului în Spania.

1885. La Blackpool, în Anglia, s-a dat în folosință una dintre primele linii de tramvai electric din lume.

1888. A murit poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu.

1901. S-a născut fizicianul Enrico Fermi, laureat Nobel, membru de onoare străin al Academiei Române. A condus lucrările de construcţie a primului reactor nuclear la Universitatea din Chicago şi a realizat primele cercetări în domeniul fisiunii nucleare, contribuind la construcţia bombei atomice în proiectul Manhattan.

1902. A murit scriitorul Émile Zola. Zola și-a riscat cariera, libertatea și viața prin publicarea manifestului său J'acusse (Acuz!) pe prima pagină a cotidianului parizian L'Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau. Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pe nedrept pentru spionaj în Insula Diavolului.

Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia. Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății.

1910. S-a născut teologul și pictorul Arsenie Boca. A fost unul din martirii Gulagului românesc, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea. Este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

1912. S-a născut regizorul Michelangelo Antonioni („Blow Up”, „Deşertul roşu”, „Dincolo de nori”, „Ultimul tango la Paris”) (decedat 2007).

1913. A murit inginerul german Rudolf Diesel  (născut 1858), inventatorul motorului care îi poartă numele, brevetat în 1892.

1938. Semnarea Acordului de la München (Münchner Abkommen). Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți (Sudetenland)  din Cehoslovacia către Germania.

1943. S-a născut fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa, laureat al Premiului Nobel, cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność).

2001. A încetat din viaţă scriitorul și poetul român Gellu Naum.

2010. A murit actorul american Tony Curtis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă