23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist5 martie în istorie: România trece la calendarul pe stil nou....

5 martie în istorie: România trece la calendarul pe stil nou. Începe războiul rece

1575. S-a născut matematicianul englez William Oughtred (decedat 1660).  I se atribuie crearea, în 1622, a riglei de calcul, invenție ce a avut la bază logaritmii descoperiți de John Napier și scala logaritmică descoperită de Edmund Gunter. De asemenea, Oughtred a introdus semnul „×” pentru operația de înmulțire și prescurtările sin, cos pentru funcțiile trigonometrice sinus și cosinus.

1616. Biserica catolică a declarat ca erezii, teoriile legate de astronomie ale matematicianului Nicolaus Copernic.

1696. S-a născut pictorul și gravorul italian Giovanni Battista Tiepolo.

1711. Printr-un ucaz al țarului Petru cel Mare, în cadrul reformelor sale, este definită o nouă funcție, aceea de Oberfiskal, un funcționar superior “a cărui sarcină va fi să-i urmărească în taină pe toți oamenii și chiar și pe cei mai înalți dregători”. Oberfiskalul are în subordine 500 de fiskalii care urmează să descopere pe judecătorii corupți, pe cei care înșeală fiscul, pe funcționarii care cer mită.

1805. S-a născut Théodore Labarre, compozitor și harpist francez. A fost elev la Conservatorul din Paris și a fost distins în 1823 cu Prix de Rome. A trăit la Paris și la Londra, însă turneele de concerte pe care le-a interprins l-au făcut cunoscut unui public mai larg. În 1851 a devenit șeful orchestrei private a împăratului Napoleon al II-lea. Din 1867 a fost profesor de harpă la Conservatorul din Paris. În 1862 a fost decorat cu Legiunea de Onoare.

1827. A murit Pierre Simon Laplace, astronom, matematician şi fizician, unul dintre cei mai mari savanți ai lumii, denumit uneori și „Newton al Franței”.

1827. A murit fizicianul italian Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice. Numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (voltul).

1871. S-a născut Rosa Luxemburg, revoluționară socialistă.

1889. La Ateneul Român a avut loc primul concert susţinut de orchestra Societăţii Filarmonice Române, actuala Filarmonică George Enescu.

1893. A murit istoricul și filosoful francez Hippolyte Taine.

1902. S-a adoptat Legea pentru organizarea meseriilor, cunoscută sub numele de Legea Missir.

1910. S-a născut Iustin Moisescu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (decedat  1986).

1918. Capitala Rusiei se mută de la Petrograd la Moscova.

1918. Sfârşitul Primului Război Mondial. A fost semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia s-a definitivat Tratatul de Pace de la Bucureşti.

1918. S-a născut James Tobin, economist american, laureat al Premiului Nobel, consultantul economic al președintelui american John F. Kennedy.

1919. România a adoptat un decret-lege prin care era introdus calendarul gregorian, începînd de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).

1920. S-a născut Radu Stanca, poet, dramaturg, regizor şi membru al Cercului Literar de la Sibiu, alături de nume precum Ion Negoiţescu şi Nicolae Balotă.

1922. S-a născut scriitorul, poetul și regizorul italian Pier Paolo Pasolini.

1925. A murit geologul Gheorghe Munteanu Murgoci, fondator, alături de Nicolae Iorga și Vasile Pârvan, a Institutului de Studii Sud Est Europene din București.

1933: Partidul nazist al lui Adolf Hitler obține 43,9% la alegerile Reichstag. Acest lucru va permite mai târziu naziștilor să treacă la dictatură.

1939. A murit istoricul literar, publicistul și folcloristul Moses Gaster.

1944. A murit, în lagărul nazist de la Drancy, poetul și pictorul Max Jacob. A fost unul dintre iniţiatorii cubismului şi suprarealismului în arta franceză.

1953. A murit I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953). Trupul său a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică. Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului.

1946. Fostul premier britanic Winston Churchill a declarat, la Fulton (Missouri), că de la Stettin, din Baltica, până la Trieste, din Adriatica, o cortină de fier a coborât traversând continentul european. Această afirmaţie marchează începutul Războiului Rece.

1952: Alan Clark, muzician britanic (Dire Straits)

1955. A murit scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu.

1968: În perioada 5-10 martie 1968 a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară Cerbul de Aur.

1999. A murit graficiana și scriitoarea Tia Peltz.

2005. A murit, într-un hotel din Oklahoma City, dirijorul de origine română Sergiu Comissiona. A emigrat în Israel în 1959, a fost numit Director muzical al Orchestrei Simfonice din Haifa şi a fondat Orchestra de Cameră din Israel. A condus Ochestra Simfonică din Baltimore între 1969 şi 1984, a condus Houston Symphony în cea mai mare parte a anilor ’80 şi orchestra simfonică din Vancouver, între 1991 şi 2000, iar în ultimii ani a dirijat, ca invitat, mai multe orchestre din lume.

2009. A murit scriitorul Horton Foote, ale cărui piese, romane şi scenarii au descris viața din orăşelele americane de provincie şi i-au adus două premii Oscar, un premiu Emmy şi un premiu Pulitzer („Să ucizi o pasăre cântătoare”, “Tender Mercies”).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă