19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist6 februarie în istorie: Ion Iliescu înregistrează partidul FSN. România cere...

6 februarie în istorie: Ion Iliescu înregistrează partidul FSN. România cere desființarea Tratatului de la Varșovia

La 6 februarie 131 este atestată documentar Roșia Montană (Alburnus Maior).  În 1952 a urcat pe tron regina Elisabeta a II-a.  În 1990 a fost înregistrat partidul FSN. Iar în 1991, România a cerut desființarea Tratatului de la Varșovia.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 6 februarie în istorie

131: Roșia Montană este atestată documentar (înființată de către romani în timpul domniei lui Traian sub numele de Alburnus Maior)

1508: Maximilian I acceptă, cu acordul Papei Julius al II-lea, în Trento de a fi ales ca Împărat Roman.

1685: Iacob al II-lea al Angliei devine rege după decesul fratelui său, Carol al II-lea.

1695: S-a născut Nicolaus II Bernoulli, matematician elvețian (d. 1726)

1696: Apare, în tipografia instalată la mănăstirea Snagov, prima tipăritură : „Orânduiala slujbei Sfinților Constantin și Elena". Cartea, publicată sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.

1793: A murit Carlo Goldoni, dramaturg italian (născut 1707)

1822: Nava chinezească Tek Sing (supranumită "Titanicul estului") s-a izbit de un recif lângă Indonezia și s-a scufundat. Aproximativ 1.600 de oameni și-au pierdut viața.

1840: Aniversarea semnării Tratatului de la Waitangi dintre băștinași – mauri și coloniștii britanici; Sărbătoarea națională a Noii Zeelande.

1857: Apare, la București, ziarul unionist „Concordia", care, în același an, își schimbă denumirea în „Românul" (director C.A. Rosetti).

1866: B.P Hașdeu editează, la București, revista săptămânală satirico–umoristică „Satyrul" (apare până la 6 iulie 1866).

1885: Spiru Haret este numit secretar general al Ministerului Instrucției și al Cultelor.

1886: Chimistul german Clemens Winkler a descoperit un alt element chimic, pe care l-a numit germaniu.

1889: S-a născut Krikor H. Zambaccian, colecționar și critic de artă român de etnie armeană (d. 1962)

1898: A avut loc, la Paris, premiera „Poemei române" compusă de George Enescu. Este prima sa apariție publică în calitate de compozitor (la vârsta de 16 ani)

1908: S-a născut Geo Bogza, scriitor și ziarist român, membru (1955) al Academiei Române (d. 1993)

1911: S-a născut Ronald Reagan, președinte al SUA în perioada ianuarie 1981 – ianuarie 1989 (d. 2004)

1918: Femeile britanice peste 30 de ani primesc drept de vot.

1919: Adunarea Națională rezultată în urma alegerilor din 19 ianuarie 1919 și-a început lucrările în orășelul Weimar, urmând să dea Germaniei o Constituție. După orașul unde s-au desfășurat lucrările adunării, au fost denumite ulterior „Republica de la Weimar" (1919-1933) și constituția după care se va conduce aceasta – „Constituția de la Weimar".

1924: Legea persoanelor juridice preciza condițiile care se cereau îndeplinite de o organizație spre a obține calitatea de persoană juridică. Prin această lege, s-a creat cadrul juridic pentru dizolvarea unor organizații politice antinaționale.

1945: Decret-lege privind statutul naționalităților, potrivit căruia toți cetățenii sînt egali în fața legii și se bucură de aceleași drepturi civile și politice, fără deosebire de rasă, naționalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naționalismului.

1948: Echipa feminină a României cucerește locul al treilea la campionatul mondial de tenis de masă desfășurat la Londra.

1950: Natalie Cole, cântăreață americană, prima interpretă de culoare care, în 1975, câștiga Premiul Grammy

1952: Elisabeta a II-a devine regină a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea.

1954: Compania Mercedes a introdus în fabricație modelul sport de lux 300 SL

1958: Opt fotbaliști ai clubului Manchester United sunt victime ale accidentului aviatic de la München.

1990: La Tribunalul Municipal București se înregistrează cel de-al 27-lea partid politic: Frontul Salvării Naționale, președinte Ion Iliescu.

1990: Decret-lege al Consiliului FSN privind majorarea pensiilor și altor drepturi de asigurări sociale ale membrilor C.A.P.

1990: Decret-lege al Consiliului FSN privind organizarea și desfășurarea unor activități economice pe baza liberei „inițiative" (întreprinderi mici cu cel mult 20 de salariati, asociații cu scop lucrativ, asociații familiale, activități prestate de persoane fizice în mod independent).

1991: Ministerul Român de Externe dă o declarație prin care propunea desființarea, pînă la mijlocul anului 1991, a tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varșovia. Toate statele membre ale pactului ceruseră același lucru. La 1 iulie 1991, la Praga, a fost semnat Protocolul de încetare a valabilității Tratatului de la Varșovia (încheiat la 15 mai 1955).

1992: A murit Caius Iacob, matematician român, membru al Academiei Române și al Societății Matematice Franceze (n. 1912)

1999: Începe Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în scopul negocierii unui acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială" pentru Kosovo. Ea se încheie prin acceptarea, în linii mari a proiectului de către cele două părți. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie-23 februarie 1999).

2001: Expiră mandatul Misiunii Internaționale Civile de Sprijin în Haiti (MICAH)

2003: Președintele american, George W. Bush, afirmă că „jocul s-a încheiat pentru Irak, iar Saddam Hussein va fi oprit".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă