13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist6 octombrie în istorie: Vin fanarioţii. Arabii atacă Israelul

6 octombrie în istorie: Vin fanarioţii. Arabii atacă Israelul

La 6 octombrie 1711 se instaurează domniile fanariote în Moldova. În 1849, 13 generali unguri participanţi la Revoluţia de la 1848 au fost executaţi la Arad. În 1889 s-a înfiinţat clubul Moulin Rouge. În 1902 s-a născut Petre Ţuţea. Iar în 1973, Egiptul a atacat Israelul.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 6 octombrie în istorie.

1711. În Moldova începe seria domniilor fanariote. Primul domn fanariot din Moldova este Nicolae Mavrocordat.

1849. 13 generali maghiari, lideri ai revoluției maghiare din 1848, au fost executați de autoritățile austriece la Arad. În istoriografia ungară, ei sunt numiţi “cei 13 martiri din Arad” (“Aradi vértanúk”).

1887. S-a născut arhitectul elvețiano-francez Le Corbusier.

1889. În zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, se deschide clubul de divertisment  Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.

1902. S-a născut eseistul Petre Țuțea (decedat 1991).

1908. Imperiul Austro-Ungar anexează Bosnia-Herţegovina.

1908. S-a născut actrița americană Carole Lombard.

1910: Eleftherios Venizelos este ales prim-ministru al Greciei pentru prima dată  (în total va fi prim-ministru de 7 ori).

1930. S-a născut Hafez al-Assad, general şi preşedinte al Siriei. După moartea lui, în anul 2000, a fost urmat la conducerea ţării de fiul lui, Bashar al-Assad.

1951. A murit Otto Fritz Meyerhof, medic american de origine germană, laureat Nobel.

1963. S-a născut actriţa americană Elisabeth Shue. A jucat în  The Karate Kid, Leaving Las Vegas şi  Hollow Man.

1973. Egiptul, condus de președintele Anwar El Sadat, în cooperare cu Siria, a atacat Israelul, declanșând Războiul de Yom Kippur.

1981. Preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat  (născut 1918),  laureat al Premiului Nobel pentru pace, a fost asasinat la Cairo de un grup de fanatici islamişti.

1989. A murit actriţa americană Bette Davis  (născută 1908).

1991. Actrița americană Elizabeth Taylor se căsătorește cu muncitorul în  construcții Larry Fortensky, cunoscut într-un centru de reabilitare pentru consumul de alcool. Acesta a fost cel de-al șaptelea soț al actriței, de care se va separa cinci ani mai târziu.

1995. Corneliu Coposu, preşedintele PNŢCD, a primit cea mai înaltă distincţie a statului francez: Legiunea de Onoare în grad de ofiţer.

1999. A murit regina fado-ului, Amalia Rodrigues.

2002. Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Josemaria Escriva de Balaguer (1902–1975), fondatorul asociaţiei Opus Dei.

2003. A murit Elisabeta Rizea, simbol al rezistenţei anticomuniste.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă