13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist7 aprilie în istorie: SUA lansează televiziunea și scufundă cel mai mare...

7 aprilie în istorie: SUA lansează televiziunea și scufundă cel mai mare cuirasat din lume

La 7 aprilie 1906 erupe vulcanul  Vezuviu. În 1927, SUA lansează televiziunea la mare distanță.  În 1945, cel mai mare cuirasat din lume e scufundat în Pacific. Iar în 1978, SUA renunță la bomba cu neutroni.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 7 aprilie în istorie.

1655: Fabio Chigi devine papa Alexandru al VII-lea.

1701: Declarația mitropolitului unit Atanasie Anghel prin care nu-l mai recunoaște pe arhiepiscopul Bucureștilor ca superior al său.

1772. S-a născut Charles Fourier, filosof utopist și economist francez (decedat  1837)

1795: Franța adoptă metrul ca unitate de măsură pentru lungime.

1831.  Împăratul Pedro I al Braziliei abdică în favoarea fiului său, Pedro II. Pedro I se întoarce în țara de origine. Portugalia, unde va deveni rege sub numele de Pedro al IV-lea.

1863: Are loc, la Sibiu, un Congres național al românilor, care deleagă zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune împăratului Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.

1906. O erupție a vulcanului Vezuviu distruge orașul Napoli.

1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului comerțului din SUA, Herbert Hoover, a ținut un discurs la Washington.

1930. S-a născut  Yves Rocher, om de afaceri francez, fondatorul brand-ului de cosmetice Yves Rocher  (decedat  2009).

1931. S-a născut Amza Pelea, actor român de teatru și film (d. 1983)

1939. S-a născut Francis Ford Coppola, regizor american de film.

1939: Al doilea război mondial: Albania este atacată de Italia fascistă și este ocupată în cursul aceleiași luni.

1940: La București, a avut loc deschiderea oficială a "Institutului Cultural German".

1945: Al Doilea Război Mondial. Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane la 200 de mile nord de Okinawa. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată.

1947. A murit Henry Ford, fondator al industriei americane de automobile (născut  1863).

1947: Crearea Partidului Baas Arab Socialist din Irak.

1948: Crearea Organizației Mondiale a Sănătății.

1963: Iugoslavia este proclamată republică socialistă și Josip Broz Tito este numit președinte pe viață.

1964. IBM prezintă primul model din seria 360.

1978. Președintele SUA, Jimmy Carter, anulează programul de dezvoltare a bombei cu neutroni.

1985: Lovitură de stat în Sudan.

1994: Extremiștii hutu au declanșat genocidul din Rwanda, în care au ucis în decurs de o sută de zile peste 500.000 de opozanți.

1998: Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei.

1999. Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Română, a acordat regizorului Andrei Șerban, Premiul de Excelență în Cultura Românească

2009. Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău. După anunțarea rezultatelor alegerilor au început protestele de la Chișinău din 2009, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor din urmă cu două zile.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă