25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist8 iunie în istorie: Profetul Mohamed a murit. Carol al II-lea devine...

8 iunie în istorie: Profetul Mohamed a murit. Carol al II-lea devine rege

La 8 iunie 632 a murit profetul Mohamed. În 1930, prințul Carol a devenit rege al României. În 2001, Guvernul a dezincriminat relațiile homosexuale în România. Iar în 2007, Consiliul Europei a aflat că în România au funcționat închisori secrete ale CIA.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 8 iunie în istorie.

632. A murit, la Medina, Muhammad  (Mohamed), întemeietorul religiei islamice, mesager și ultim profet al lui Allah (născut în jurul anului 570).

1810. S-a născut compozitorul german Robert Schumann.

1838. La Colegiul Sf. Sava s-a deschis prima bibliotecă publică din București. Fondul acesteia se află, în prezent, în colecţia Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu.

1862. A fost asasinat fostul prim-ministru Barbu Catargiu, de către o persoană neidentificată, sub clopotniţa Mitropoliei.

1876. A murit scriitoarea franceză George Sand.

1897. Cinematograful Lumière a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L'Independance Roumaine.

1903. S-a născut Margueritte Yourcenar, una dintre cele mai mari scriitoare ale lumii, prima femeie din Academia Franceză (Memoriile lui Hadrian, Piatra fiolosofală).

1916. S-a născut Francis Crick,  bio- și neuro-fizician britanic, laureat al Premiului Nobel. A fost unul din cei patru co-descoperitori (alături de James D. Watson, Maurice Wilkins și Rosalind Franklin) a structurii ADN-ului în 1953.

1922. La Belgrad are loc nunta principelui Alexandru al Iugoslaviei cu principesa Maria de România. Totodată se desfășoară primul meci din istoria echipei naționale de fotbal a României. Primul gol al echipei României a fost marcat de Francisc Rónay, iar Aurel Guga a marcat golul victoriei. Sub conducerea antrenorului Teofil Moraru, România s-a impus cu 2-1.

1930. Carol de Hohenzollern este proclamat rege al României, sub numele de Carol al II-lea. După trei ani de domnie, fiul său, Mihai, în vârstă de nouă ani, redevine prinţ moştenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.

1937. S-a născut criticul ș iistoricul literar Gelu Ionescu.

1949. Apare prima ediție a volumului 1984 de George Orwell.

1951. S-a născut cântăreață britanică Bonnie Tyler.

1970. A murit Abraham Maslow, psiholog american, cunoscut pentru ierarhia (piramida) nevoilor.

1971. S-a născut Radu Muntean, regizor român.

1992. S-a deschis piaţa valutară în România.

1995. A fost lansată naveta Discovery, această misiune marcând al 100-lea zbor spaţial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).

1999. A fost publicată Declaraţia de la Cluj, semnată de mai mulţi intelectuali ardeleni, care s-au pronunţat pentru iniţierea unor dezbateri publice despre perspectivele unei autonomii administrative pentru Transilvania şi Banat, cu adunări legislative regionale care să reprezinte în viitor o alternativă reală la modelul statului centralizat.

2001. Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului Penal, prin care abrogă articolul 200, referitor la relaţiile homosexuale.

2004. Pentru prima dată după 1882 s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin faţa Soarelui, între orele 05.20 şi 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populaţia Terrei.

2007. Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, la Paris, raportul elaborat de Dick Marty privind închisorile CIA. Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvăluit că în Polonia şi România au existat centre de detenţie ale CIA, între 2002 şi 2005, cu acordul preşedinţilor celor două ţări.

2007. A murit filosoful american Richard Rorty.

2007. A murit actorul Adrian Pintea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă