9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist9 august în istorie: Mihai Viteazu a fost asasinat. Vladimir Putin devine...

9 august în istorie: Mihai Viteazu a fost asasinat. Vladimir Putin devine prim-ministru

La 9 august, anul 117, a murit împăratul Traian, cuceritorul Daciei. În 1601 a fost asasinat Mihai Viteazu, primul domn al Ţărilor Române. În 1945, americanii au lansat bomba atomică la Nagasaki. Iar în 1974, preşedintele Nixon a fost obligat să demisioneze de la Casa Albă.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimentele care au avut loc pe 9 august în istorie.

117. A murit împăratul Traian, cuceritorul Daciei.

1173. A început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa.

1483. Deschiderea Capelei Sixtine din Roma, cu celebrarea unei Liturghii.

1601. Moare domnitorul Mihai Viteazul, asasinat lângă Turda, din ordinul fostului său aliat, generalul Basta.

1776. S-a născut Amedeo Avogadro, fizician italian.

1896. S–a născut filosoful şi psihologul Jean Piaget.

1911. S-a născut William Alfred Fowler, fizician american, laureat Nobel.

1919. A murit compozitorul, pianistul şi dirijorul Ruggero Leoncavallo. Vestit prin opera sa Pagliacci, el a compus şi muzică pentru balet, muzică simfonică, canţonete, muzică religioasă și de cameră.

1938. A încetat din viaţă exploratorul Leo Viktor Frobenius, care a condus expediţii în Africa (1904-1935) şi a explorat numeroase centre de artă preistorică în Norvegia, Austria, Spania şi Africa.

1945. Dintr-un avion B-29, Statele Unite ale Americii au lansat o bombă atomică asupra oraşului japonez Nagasaki, după ce, la 6 august, prima bombă atomică distrusese oraşul Hiroshima.

1957. S-a născut Melanie Griffith, actriță americană

1962. A murit scriitorul Herman Hesse, laureat al Premiului Nobel.

1963. S-a născut cântăreața Whitney Houston.

1965. Singapore  îşi câştigă independenţa.

1969. A murit Cecil Frank Powell, fizician englez, laureat al Premiul Nobel.

1973. S-a născut Pippo Inzaghi, fotbalist italian.

1974. În urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford devine președinte.

1975. A murit compozitorul rus Dmitri Dmitrievici Șostakovici.

1976. S-a născut actriţa şi cântăreaţa britanică Rhona Mitra (“Hollow Man”).

1991. A murit, la 104 ani, Cella Delavrancea (născută 1887) – pianistă, critic muzical şi profesor, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea. A fost prietenă intimă a reginei Maria a României.

1999: Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă