15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist9 decembrie în istorie: Prințul Charles și Diana se despart. Ilie Ilașcu...

9 decembrie în istorie: Prințul Charles și Diana se despart. Ilie Ilașcu e condamnat la moarte

La 9 decembrie 1824, Spania a pierdut coloniile din America de Sud. În 1916 s-a născut marele actor Kirk Douglas – care împlinește, astăzi, 100 de ani. În 1992 se anunță despărțirea prințului Charles de prințesa Diana. Iar în 1993, Ilie Ilașcu e condamnat la moarte.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 9 decembrie în istorie.

1671: Răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu și Apostol Durac, cauzată de fiscalitatea excesivă. Răsculații îl alungă pe Gheorghe Duca din țară, însă reîntors cu ajutor turco–tătar, acesta reprimă răscoala.

1793: A fost fondat, de catre Noah Webster, primul ziar american, „American Minerva”.

1824: Bătălia de la Ayacucho (Peru), prin care s-a pus capat dominației coloniale spaniole în America de Sud.

1846: În sala „Momolo" din București are loc primul concert al lui Franz Liszt, susținut în România.

1878: S-a născut Marele Duce Mihail, fratele ultimului țar al Rusiei (d. 1918)

1894: Pe strazile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor.

1900: La Paris a avut loc prima audiere a piesei „Nocturnos”, de Claude Debussy.

1905: „Salome” primul act al operei compozitorului german Richard Strauss, după o poveste de Oscar Wilde, a avut prima reprezentație la Dresda, unde a fost condamnată pentru obscenitate.

1916: Primul Război Mondial: Bătălia de la Cașin – Germanii sunt opriți pe linia strategică de fortificații Focșani–Nămoloasa trecând prin Valea Cașinului și Valea Putnei.

1916: Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.

1916: S-a născut Kirk Douglas, actor american.

1931: Spania devine republică.

1934: Dinu Lipatti primește Premiul de compoziție „George Enescu” pentru suita simfonică „Șătrarii”.

1938: Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gheorghe Tătărescu.

1941: Al Doilea Război Mondial: China declară război Japoniei, Germaniei și Italiei.

1941: S-a născut Mircea Vaida, poet, eseist și istoric literar român

1948: Adunarea Generala ONU adoptă „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.

1949: S-a născut Alexandru Ciocâlteu, medic și politician român

1960: Este semnat, la Washington, primul Angajament postbelic, în domeniul culturii, învățământului și știintei între România și SUA.

1965: Primul tren electric al CFR circulă între Predeal si Brașov.

1966: Intră în funcțiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeș.

1967: Marea Adunare Națională a ales în funcția de președinte al Consiliului de Stat pe Nicolae Ceaușescu, în locul lui Chivu Stoica.

1968: SUA: A avut loc prima demonstrație a utilizării mouse-ului.

1968: S-a născut Ionuț Lupescu, fotbalist roman.

1990: Lech Walesa devine primul președinte al Poloniei care a fost ales de popor.

1991: Este adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare”, la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht va intra în vigoare de la 1 nov 1993 și va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam (2 oct. 1997 ).

1992: Este anunțată despărțirea dintre prințul Charles, Prinț de Wales și Diana, Prințesă de Wales.

1993: Tiraspol. Sentința asa-zisului „tribunal al poporului transnistrean” în procesul grupului de patrioți români, „grupul Ilașcu”. Ilie Ilașcu este condamnat la moarte, iar ceilalți membri la închisoare între 2 și 15 ani. După nouă ani de detenție și izolare, în mai 2001, Ilie Ilașcu va fi eliberat din închisoare.

1994: Președintele rus Boris Elțîn a ordonat guvernului să ia „toate măsurile” necesare împotriva guvernului cecen, precum și în vederea dezarmării „formațiunilor înarmate”. Sunt emise „Decretul nr. 2166” și „Rezoluția 1360” ale guvernului rus, prin care a fost declanșată intervenția rusă în Cecenia, la 11 decembrie 1991.

2012: Alianța social-liberală USL a obținut 54% din voturi la alegerile legislative din România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă