20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist9 septembrie în istorie: Soldaţii maghiari ucid români în Ardeal. Osama bin...

9 septembrie în istorie: Soldaţii maghiari ucid români în Ardeal. Osama bin Laden revendică atentatele din SUA

În anul 1543, la vârsta de 9 luni, Maria Stuart devine cea mai tânără regină din istorie. În anul 1940, imediat după ocuparea Ardealului, soldaţi ai Ungariei şi localnici de etnie maghiară ucid 93 de români la Treznea.

În 1948 a fost proclamată Republica Populară Democrată Coreeană. Iar în 2002, Osama bin Laden a revendicat atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 9 septembrie în istorie.

9. O alianță de triburi germanice condusă de Arminius a atacat trupele romane conduse de Publius Quinctilius Varus în bătălia de la Teutoburger Wald, învingând trei legiuni în următoarele zile.

214. S-a născut Aurelian,  împărat roman între anii  270 – 275.

1543. Maria Stuart, în vârstă de nouă luni, este încoronată oficial regină a Scoției.

1585. S-a născut Armand Jean du Plessis, Cardinal Richelieu, om politic francez  (decedat 1642).

1737. S-a născut Luigi Galvani (decedat 1798),  medic, fizician și filosof italian. A inventat procedeul de galvanizare, care îi va purta mai târziu numele.

1791. Washington D.C., capitala Statelor Unite, este numită după președintele George Washington.

1828. S-a născut scriitorul rus Lev Tolstoi  (decedat 1910).

1850. California devine stat component al SUA.

1861. S-a născut Agatha Bârsescu, prima actriţă româncă prezentă pe scenele teatrelor din Viena și din Statele Unite.

1896. A murit Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, unul dintre pionierii teatrului românesc.

1898. A murit poetul francez Stephane Mallarmé.

1899. S-a născut Brassaï, artist fotograf, pictor, sculptor, cineast și publicist francez de origine maghiară transilvăneană. A eternizat în opera sa viața de noapte a Parisului din anii 1930 și a fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochii Parisului”.

În 1924, reușește, totuși, să ajungă pe tărâmul visat: Parisul. A trăit acolo şaizeci de ani. Pentru că francezii nu l-au primit cu mare entuziasm, s-a împrietenit cu scriitorul american Henry Miller. Împreună au frecventat cafenelele şi cabaretele din cartierul  Montparnasse, unde locuiau amândoi. Rămâne, însă, dezamăgit: „Devenisem mai interesat de viaţa din jurul meu decât de artă sau posibilitatea de a petrece câteva ore bune între patru pereţi, pictând“. Așa a descoperit Brassaï aparatul foto și, din 1929, a început să fotografieze: Parisul nocturn, locurile rău famate, prostituatele, homosexualii, drogaţii, cafenele, dar şi marile bulevarde şi pieţele celebre oripersonajele sonore ale vremii: Dali, Picasso, Matisse, Giacometti, Sartre şi alţii.

1901. A murit pictorul Henri de Toulouse-Lautrec.

1908. S-a născut scriitorul Cesare Pavese.

1911. A fost efectuată prima cursă poștală cu avionul în Europa.

1923. S-a născut virusologul american Daniel Carleton Gajdusek, laureat al Premiului Nobel.

1940. Masacrul de la Treznea (Sălaj). Soldaţi ai Ungariei, sprijiniţi de etnici maghiari din Transilvania, ucid 93 de civili români.

1948. Kim Il-sung proclamă Republica Democratică Populară Coreea.

1960. S-a născut actorul britanic Hugh Grant.

1976. A murit Mao Zedong, preşedinte al Partidului Comunist Chinez  în perioada 1949-1976.  În 1966 a iniţiat celebra „revoluţie culturală”, o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cult al personalităţii.

1981. A murit psihanalistul Jacquest Lacan, iniţiatorul școalii freudiene de la Paris.

2002. Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o banda sonoră în care Osama bin Laden revendica, pentru prima dată explicit, atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

2003. A murit fizicianul Edward (Ede) Teller, savant de origine maghiară, cel mai important expert american în fizica nucleară și părinte al bombei cu hidrogen.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă