17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCine sunt cele două moștenitoare ale Coroanei României

Cine sunt cele două moștenitoare ale Coroanei României

Este vorba de fiica ASR Principesei Elena a României, Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills, și de fiica ASR Principesei Sofia a României, Elisabeta-Maria de Roumanie Biarneix.

Cine sunt cele două tinere cu sânge regal

Cele două nepoate ale MS Regelui Mihai I al României au fost prezențe foarte discrete. Un amănunt important este faptul că, deși fac parte din Familia Regală a României și din succesiunea la Coroană, cele două tinere cu sânge regal nu poartă oficial titlul de principese. Potrivit normelor care guvernează existența Casei Regale a României, soții și copiii Altețelor Lor Regale Principesele României nu dobândesc automat vreun titlu princiar. Astfel de titluri pot fi acordate prin voința Regelui, așa cum este cazul Principelui Radu al României, soțul Principesei Moștenitoare Margareta a României.

Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills este a treia în linia de succesiune la Coroana României, după Principesa Moștenitoare Margareta și cu mama sa, Principesa Elena. Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills este sora mai mică a lui Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, cel care a purtat până la începutul acestei luni titlul de Principe al României. Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills este fiica Principesei Elena a României și a profesorului Robin Medforth-Mills, un reputat universitar britanic, care a lucrat o vreme în cadrul Organizației Națiunilor Unite, inclusiv în Sudan. Nepoata Regelui Mihai I a venit pe lume în 4 ianuarie 1989. Ea a împlinit 26 de ani și locuiește în Anglia. Părinții săi au divorțat în anul 1991, iar Principesa Elena a României a recăsătorit în anul 1998 cu Excelența Sa Alexander Philips Nixon. Căsătoria religioasă a ASR Principesei Elena a României și a ES Alexander Philips Nixon a avut loc în anul 2013, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia și a fost oficiată de IPS Irineu, arhiepiscopul ortodox al locului. Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills a vizitat România și a avut și câteva apariții publice, cum ar fi cea de Crăciun din anul 2012, când și-a petrecut sărbătoarea Nașterii Domnului la Castelul Regal de la Săvârșin. Nașa de botez a nepoatei Regelui este cunoscuta scriitoare Catherine Cookson.

Cea de-a doua nepoată a Majestății Sale Regelui Mihai I al României, Elisabeta-Maria de Roumanie Biarneix, face parte din linia de succesiune la Coroană, după ASR Principesa Moștenitoare Margareta, ASR Principesa Elena, Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills și ASR Principesa Sofia, mama sa. Elisabeta-Maria de Roumanie Biarneix s-a născut în anul 1999 și este doar o adolescentă de 16 ani. Ea este fiica Principesei Sofia a României, care s-a căsătorit în anul 1998 cu Alain Biarneix. Această căsătorie a fost încheiată fără acordul Majestății Sale Regelui Mihai I. Alain Biarneix pretindea că este descendentul unei ramuri bastarde a Familiei Imperiale și de Regale de Habsburg și și-a inventat supranumele și titlul de Principe Michel de Laufenburg. Această căsătorie s-a sfârșit prin divorț în anul 2002. ASR Principesa Sofia a României și Elisabeta-Maria de Roumanie locuiesc în prezent în Franța. ASR Principesa Sofia a României s-a implicat în numeroase acte de caritate și a fost alături de ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României încă de la revenirea în țară a Familiei Regale, în 18 ianuarie 1990. În schimb, tânăra nepoată a Majestății Sale încă nu s-a implicat în nici o activitate publică.

Despărțire dureroasă

Importanța celor două tinere membre ale Familiei Regale a crescut după ce ele au avansat în linia de succesiune la Coroană ca urmare a deciziei Majestății Sale Regelui Mihai I de a retrage nepotului său, Nicolae, titlul de Principe al României. ”În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.
În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.
Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”, anunța Biroul de Presă al Majestății Sale în 10 august. O zi mai târziu, ieri, Biroul de Presă publica și declarația lui Nicolae de Roumanie Medforth-Mills. ”Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.

Citește și: Fostul principe Nicolae reacționează la retragerea titlului său

Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.

Le mulţumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul şi speranţa lor, şi care şi-au oferit ajutorul la iniţiativele dedicate propăşirii României. În noile mele circumstanţe, voi căuta să mă dedic în continuare activităţilor ecologice, de tineret şi caritabile, despre care am învăţat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România.
Doresc de asemenea să le mulţumesc autorităţilor publice centrale şi locale pentru deschiderea cu care şi-au acordat sprijinul proiectelor comune, şi mai ales familiei mele, pentru dragostea şi înţelegerea cu care m-au înconjurat aici. Nădăjduiesc ca Dumnezeu să protejeze şi în viitor naţiunea şi Coroana Română”.

Acest articol este proprietatea site-ului www.romanialibera.ro. Este interzisă republicarea conținutului acestui articol în lipsa unui acord din partea ziarului România liberă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa editoronline@romanialibera.ro.

 

 

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă