13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismFOTO. Cum arăta presa de odinioară

FOTO. Cum arăta presa de odinioară

România Liberă, în formula relansată la 1 decembrie, reamintește cititorilor cum arăta Presa de odinioară. Iată câteva exemple:

Alegeri în Gura satului, 7 martie 1869

— Mei, Ioane, votezi tu cu X?

— Ba, Niculae mi-se pare mai liberalu. Mi-a datu 10 fl. pentru unu votu.

Dantistica în Moda ilustrată, 15 august 1911

Poșta Redacției. Răspuns pentru „Fetița frumoasă cu ochi negri”, Hârșova: La noi în țară nu există școli dentare, unde se poate învăța dantistică. Sunt unii cari încep arta dentară ca ucenici la alți dentiști mai vechi, dar cine poate se duce în străinătate, la Berlin și Paris, unde sunt școli regulate pentru învățământul dentar. Studiul durează 3-4 ani, e indiferent câte clase secundare aveți. Libera practică a dentisticei în țară îl au numai doctorii în medicină, cari se specializează ca dantiști.

New Media în Viața cinematografică, 12 aprilie 1914

Cinematograful e un minunat mijloc de propagandă. Partidele politice au înțeles-o, iar biserica se slujește la rândul ei de film.

Limite în Realitatea ilustrată, 16 iunie 1928

Evident, e plăcut să guști voluptatea vitezei în zilele astea zăpușitoare. E plăcut să calci, cu automobilul, 60-70 chilometri pe oră, dar excesul sportului e fatal. Dovadă accidentele de automobil din ultimele zile: accident la Craiova, accident în Bucovina, accident la Căldărușani. Morți, răniți, sânge, la­crimi… D-lor, fiți prudenți!

Despre adevăr în Pinguinul, 28 februarie 1937

De câte ori Pitagora descoperea un adevăr, aducea zeilor jertfă o hecatombă (100 de boi). De atunci, probabil, se tem „boii” de câte ori se spune un adevăr.

Tovarășele în Der Spiegel, 19 august 1964

În mai toate hotelurile din metropolele est-europene destinate clientelei străine dai și peste playgirls socialiste. Iar în momentul în care fotografii de la Playboy s-au avântat dincolo de Cortina de Fier, pentru o serie de fotografii pin-up de primăvară, au avut parte de modele foarte dezinhibate în Budapesta şi Varşovia (în contrast cu cele din Rusia). Cu mare greu au reuşit să le convingă pe domnişoare că până şi în SUA există cenzură.

Turburătorii în Scânteia, 12 octombrie 1944

În presă au apărut informații în legătură cu diferite încercări ce s’au făcut de a se instala la primăriile comunelor rurale oameni cari, constituind o infimă minoritate, s’au dat drept exponenți ai obștilor. Cum aceste procedee sunt în contradicție totală cu legile existente, tinzând spre o încercare de a se micșora autoritatea Statului, se face cunoscut că s’au dat ordine categorice oștirei, organelor polițienești și jandarmeriei ca să reprime asemenea acte cu cea mai mare severitate. Turburătorii liniștei și impostorii vor fi arestați și trimiși în judecata Curților Marțiale. Nu vor fi recunoscuți ca primari și membri ai sfaturilor comunale decât persoanele investite de autoritățile administrative legale.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă