10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportAtletismGuvernul Austriei renunță să demoleze casa lui Hitler. I se caută o...

Guvernul Austriei renunță să demoleze casa lui Hitler. I se caută o utilitate publică

Austria va lansa un concurs pentru arhitecți privind destinația viitoare a casei natale a lui Adolf Hitler, a indicat marți ministrul austriac de Interne, relatează AFP citată de Agerpres.

Anterior, Guvernul anunțase că locuința va fi demolată, iar această idee a provocat reacții nefavorabile din partea mai multor experți.

Important este ca acea clădire, situată în centrul orașului Braunau-am-Inn, la frontiera cu Germania, să nu mai fie recunoscută în forma sa exterioară, a declarat ministrul Wolfgang Sobotka presei de la Viena.

Guvernul vrea să evite ca această casă, goală de mai mulți ani, să devină loc de pelerinaj neonazist.

Ca urmare a avizului dat în acest sens de o parte a clasei politice, inclusiv partidele de opoziție Verzii și FPR (extrema dreaptă), ministrul Sobotka a anunțat luni în presă că fosta casă natală a lui Hitler va fi dărâmată și construită în loc o nouă clădire.

Ministrul austriac a precizat marți că locul respectiv va găzdui în viitor o instituție administrativă sau o instituție socială, fără a fi necesară dărâmarea sa completă.

Anunțul demolării clădirii a suscitat indignare din partea membrilor unei comisii de expertiză constituită în această vară, potrivit căreia distrugerea acestei clădiri din secolul al XVII-lea nu este necesară pentru a face să se piardă carcaterul său scandalos.

Opțiunea unei demolări a fost explicit propusă de guvern și noi nu am aprobat-o, au indicat, într-un comunicat, înaltul magistrat Clemens Jabloner și istoricul Oliver Rathkolb.

În raportul său, comisia de experți a explicat că utilizarea clădirii potrivit unor valori ”contrare crimelor comise de Hitler” ar fi suficientă pentru a îndepărta simbolismul atașat de acest loc, fără să fie nevoie să se dărâme clădirea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă