4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtletismNoi descoperiri despre originile omului. Homo sapiens era în Tunisia în urmă...

Noi descoperiri despre originile omului. Homo sapiens era în Tunisia în urmă cu aproape 100.000 de ani

Cercetători tunisieni şi britanici au descoperit o serie de obiecte ce atestă prezența omului modern, Homo sapiens, în sudul actual al Tunisiei în urmă cu aproape 100.000 de ani, informează joi Daily Mail Online.

Această descoperire ar putea ajuta să se înțeleagă mai bine mobilitatea lui Homo Sapiens, apărut în urmă cu 200.000 de ani în Africa de Est și care s-ar fi aventurat dincolo de acest continent cu aproximativ 65.000 de ani înaintea erei noastre, potrivit estimărilor științifice general acceptate.

După un an și jumătate de săpături în apropiere de Tozeur, la marginea sud-vestului tunisian, a fost descoperit un sit “promițător” de 6.000 m2, a declarat Nabil Guesmi, responsabil al proiectului alături de Institutul Tunisian al Patrimoniului (INP) și cercetători de la Oxford. “Am găsit oase care indică prezența unei faune tipice de savană (rinoceri, zebre …) și, prin urmare, de apă dulce”, spune Guesmi, profesor cercetător la Universitatea din Sousse (est).

Au mai fost descoperite și alte unelte, între care unelte din silex, în general utilizate pentru vânătoare de către omul modern și care “atestă prezența Homo sapiens”, a adăugat cercetătorul tunisian.

Potrivit lui Nabil Guesmi, datarea prin termoluminiscență, o tehnică științifică folosită în mod obișnuit pentru a data artefacte din preistorie, a permis, de asemenea, să se concluzioneze că unele dintre aceste descoperiri datează de ”92. 000 de ani înaintea erei noastre”.

Este vorba de o ”premieră” pentru Aterieni, o cultură prezentă în Africa de Nord despre care nu se admisese până acum că s-ar fi întins cu mai mult de 65.000 înaintea erei noastre.

Această perioadă a fost definită acum aproape un secol de un istoric francez în cadrul activităților sale în Africa de Nord. Numele acestei culturi provine de la situl Bir el-Ater, din Algeria.

Zona excavată de echipa tunisiano-britanică este cuprinsă între oaza tunisiană Nefta și granița algeriană.Descoperirile fac din acesta cel mai vechi sit tunisian unde este atestată prezența oamenilor moderni.

În Africa de Nord, cele mai vechi rămășițe umane au fost găsite în Maroc, la Temara (nord-vest), datând de circa 160.000 de ani. Potrivit INP, Nefta poate furniza informații cu privire la una dintre “căile de trecere” folosite de Homo sapiens în regiune.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă