14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăMediuTensiuni în Ucraina. Armata și rebelii se acuză reciproc de încălcarea acordului...

Tensiuni în Ucraina. Armata și rebelii se acuză reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului

Armata ucraineană şi rebelii susţinuţi de Rusia s-au acuzat reciproc de încălcarea înţelegerii de încetare a focului, intrată în vigoare la finalul lunii decembrie în estul Ucrainei, citează Agerpres. Acordul de încetare a focului pe “o perioadă nelimitată” a intrat în vigoare pe 24 decembrie. Hotărârea a fost luată de Kiev, Moscova şi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Totuși, armata ucraineană a acuzat sâmbătă rebelii că au lansat 23 de tiruri de artilerie, dintre care în trei cazuri au fost folosite arme de mare calibru, în ultimele 24 de ore în apropiere de Donețk, bastion al separatiștilor proruși.

Un soldat ucrainean a fost rănit în cursul acestor violențe, a anunțat Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

”Extinderea zonei de luptă și numărul de tiruri ostile arată că inamicul nu intenționează să respecte acordurile de la Minsk și dorește o escaladare a situației”, a afirmat el.

De cealaltă parte, Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei ‘republici Donețk’, a acuzat forțele armate ale Kievului că au lansat tiruri de artilerie vineri seară și în noaptea de vineri spre sâmbătă.

”Ucraina a demonstrat întotdeauna că nu va respecta acordurile obținute la Minsk. Nu este în interesul ei să respecte încetarea focului”, a spus el.

Cele mai citite

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă