7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăAldineMuzeul Ermitaj repornește ceasul care fusese oprit acum 100 de ani în...

Muzeul Ermitaj repornește ceasul care fusese oprit acum 100 de ani în ziua Revoluției Ruse

“Începând de joi va arăta din nou ora”, a anunțat Mihail Piotrovski, directorul muzeului fostei capitale imperiale.

Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 15 minute.

Prețiosul ceas, suflat cu aur și a cărui bază reprezintă un rinocer, se află în cunoscutul Salon alb al Palatului de Iarnă.

Fostă reședință a familiei imperiale și devenit acum muzeul Ermitaj, palatul păstrează încă urmele gloanțelor trase de revoluționari.

Bolșevicii au luat cu asalt palatul și au arestat guvernul provizoriu al lui Aleksandr Fiodorovici Kerenski, o scenă minimalizată de Serghei Eisenstein în filmul său “Octombrie” (1927) în care practic nu se vede nicio violență. Asaltul palatului din 1917 așa cum este descris în picturile sovietice și în filmul lui Eisenstein a devenit un simbol reprezentativ al Revoluției Ruse.

Piotrovski a asigurat că muzeul nu va pune în scenă momentul căderii palatului și nici nu va repeta salva de tun trasă de pe crucișătorul ‘Aurora’ care a dat semnalul atacului asupra Palatului de iarnă de către bolșevici, moment care a marcat începutul Revoluției din octombrie 1917. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă