10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAldinePonta – profeţii din piscină

Ponta – profeţii din piscină

La ore de vârf şi de maximă audienţă. Dacă Siviu Brucan, în carne, nu este, în spirit şi-a găsit sălaş. Se poate, şoptesc scenariştii succesului reluărilor la timp. Şi de poveste.

Un amestec între emisiunea din piscină şi „Profeţii din trecut“ ar fi exact ce ne lipseşte în noua media, în care feeling-urile sunt mai importante, decât realităţile.

Dacă Silviu Brucan, păstorul GDS-ului nu mai e în trup, în spirit el e mai prezent printre noi mai mult ca oricând.

Selecţionerii chipurilor de impact l-ar putea recomanda pentru o primă emisiune, băgat în apă până în gât, pe Victor Ponta.

Liderul Pro România este tot ce are mai bun politica românească în materie de profeţii cu ancore în trecut. Omul care şi-a anunţat demisia din PSD pe reţelele sociale ar putea fi invitatul special, cel ce ar transmite cele mai ascultate profeţii.

El nu va vota un guvern Orban, fiind singurul care ştie de ce. Mulţi cred că vine Predoiu, piua a doua. Nu Silviu Predoiu, rezervistul SIE, ci Cătălin, file din lunga poveste a statului de la curbe, unde chipiile trosnesc.

Dacă n-ar exista, Ponta ar fi trebuit inventat. El e singurul bărbat pe care dacă-l aduci în casă şi nu-i oferi nevasta, zgârâie mobila şi anunţă tot cartierul ce bună e ea. Soţia.

Victor Ponta e imprevizibil doar pentru cei ce cred că independenţa justiţiei se câştigă doar cu mânuţe de carton, ridicate în pieţele publice, precum stâlpii lui Rudolph pe timpul inchiziţiei. Ponta e previzibil.Toţi ştim că el e doi într-unul. Fie nuntaşul noului PSD, cu el în locul antrenorului federal, fie groparul care aruncă ultima fărâmă de pământ peste partidul lui Ion Iliescu. Nărăvaş din fire, nu poate sta la mijloc. După ultima ratare de vineri din CEx, unde iar nu a reuşit să-şi bage în teren jucătorii cu banderolele negre, îi rămâne timp pentru profeţii. A votat căderea guvernului, dar nu şi numirea succesorului. De aceea i se potriveşte titlul de profet, mai mult decât cel de antrenor.

Dacă emisiunile din piscină s-ar relua, lumea şi-ar reaminti mai mult de Silviu Brucan, decât de paharul de whisky ţinut de Norica Nicolai pe sâni. Dar novaţia artei dialogului spune că pentru #metoo-ul noii politici, trebuie feţe cu amintiri din trecut, capabile să aducă rosturi noi believerilor comunităţii peturilor, lovite de asfalt. Ponta e personajul. E chiar însuşi eroul.

N-ar mai fi nevoie de şedinţele lungi ale corbilor din Pădure, agenţi de influenţă, activarea reţelelor de transmitere a mesajelor Unităţii. Un Ponta aducător de veşti e ca bulina de pe casele cu risc seismic. O vezi şi nu ştii când cade peste tine.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă