12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAldineRuina Cazinoului din Constanța, subiect de reportaj în Australia

Ruina Cazinoului din Constanța, subiect de reportaj în Australia

„Sunt sute de porumbei în interior, precum și o familie de pisici care mănâncă porumbei morți.” Nu este scenariul unui film de groază, sunt imagini surprinse de unajurnalist din Australia în cea mai frumoasă clădire de pe litoralul românesc: Cazinoul din Constanța.

Jakub Kyncl, un fotojurnalist de la cel mai citit site de știri din Australia, news.com.au, a stat șase ore în interiorul clădirii pentru a realiza cele mai reprezentative fotografii, în luna ianuarie a acestui an. A obținut acordul Primăriei Constanța pentru a face acest lucru.

Titlul fotoreportajului este sugestiv: „Rămăşiţele bântuite ale celui mai mare cazinou al României”, iar subtitlul de asemenea: „Acestea sunt rămășițele bântuite ale uneia dintre cele mai impunătoare clădiri din Europa de Est – înainte ca lucrurile să mear­gă prost”. Site-ul descrie imaginile ca fiind terifiante și amintește și de gloria de altădată a Cazinoului, cu încăperile sale mari în stil art deco, cu scările somptuoase și geamurile în formă de scoică, prin care se vede Marea Neagră.

Clădirea a fost vizitată de Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei, remarcă Jakub Kyncl. „Fotografiile dezvăluie ceea ce odinioară era o instituţie strălucitoare, potrivită pentru un rege”, spune jurnalistul. Farmecul este însă curmat brusc nu numai de imaginile pisicilor care mănâncă porumbei morți, ci și de penele și fecalele care sunt peste tot în clădire. „O bandană deasupra gurii a fost o idee foarte bună”, punctează australianul. Tot el spune că, potrivit Fundației Patrimoniului Europa Nostra, principalul pericol pentru clădire îl reprezintă coroziunea şi ruginirea metalului. „Furtunile pe mare şi vântul au zdruncinat majoritatea ferestrelor… Este foarte probabil ca acoperişul să se prăbuşească dacă acest proces va continua.”

Primăria Constanța face sondaj

Aflat în ruină de circa 15 ani, Cazinoul a primit bani pentru reabilitare de la Ministerul Dezvoltării. Licitațiile pentru desemnarea unui constructor au fost contestate în mai multe rânduri (printre contestatari se află și un tată și fiul său, care administrează firme diferite), astfel încât Primăria Constanța a ajuns la capătul răbdării și a inițiat un sondaj online în care îi întreabă pe locuitorii orașului ce doresc ei să se întâmple cu Cazinoul.

„Cazinoul din Constanța este bătut de valuri și se degradează pe zi ce trece, deoarece fondurile puse la dispoziție de Compania Națională de Investiții (CNI) pentru reparații nu pot fi cheltuite, din cauza faptului că licitațiile pentru atribuirea contractului de reabilitare au fost blocate în repetate rânduri din cauza multiplelor contestații ale unor antreprenori generali participanți la licitații. Având în vedere că documentația tehnico-economică în baza căreia s-au demarat procedurile de achiziții a fost întocmită acum 5 ani și nu mai este de actualitate, ținând de modificările legislației în baza căreia au fost întocmite documentațiile anterioare, este necesară realizarea altor studii, expertize și documentații tehnico-economice, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Ar putea ajunge muzeu sau bar

Constănțenii sunt întrebați cum consideră că este oportun să se realizeze reabilitarea și dacă sunt de acord ca o parte din activitățile asigurate în interiorul Cazinoului să fie generatoare de venit, pentru a acoperi cheltuielile sale de funcționare și de mentenanță.

De asemenea, sunt rugați să aleagă, dintr-o listă, patru funcțiuni care ar putea fi asigurate în interiorul Cazinoului, astfel încât să se adreseze unui public cât mai larg, pe toată perioada anului. Pe listă se află: bibliotecă, muzeu, restaurant, bar, centru comunitar, teatru etc. Chestionarul poate fi completat până pe 28 februarie

În prezent, Cazinoul din Constanța (teren+construcție) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Națională de Investiții, care are deja alocați banii în acest sens, însă nu a reușit să adjudece proiectarea și execuția lucrărilor de reamenajare. 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă