10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialColectia "Zestrea” by Liliana Țuroiu a impresionat prin eleganță și expresivitate pe...

Colectia “Zestrea” by Liliana Țuroiu a impresionat prin eleganță și expresivitate pe scena Sălii Palatului, la concertul Maestrului Gheorghe Zamfir

În seara zilei de 1 martie, în cadrul concertului extraordinar ”ZAMFIR+100”, pe scena Sălii Palatului a fost susținut în premieră un moment inedit, la granița dintre muzică, arta vestimentară, dans și film, în acordurile divine ale naiului Maestrului Gheorghe Zamfir. 

 Momentul pus în scenă de Lector Universitar Dr. Liliana Țuroiu a pornit de la „Dansul pădurii”, o compoziţie proprie semnată Gheorghe Zamfir și a venit ca o continuare firească a colaborării speciale dintre cei doi artiști, începută în 2016, când Liliana Țuroiu a creat special pentru Maestru prima piesă din linia de cămăși bărbătești  “Zestrea”.

Lucrările de artă vestimentară ce au intrat în scenă și filmul prezentat, special create pentru acest concert, au integrat vizual sursele de inspirație și simbolurile ce au stat la baza compoziției muzicale "Dansul Padurii". Talentul tinerelor balerine ale Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București, înveșmântate în piesele colecției "Zestrea", a impresionat cei aproape 4.000 de spectatori prezenți la Sala Palatului.

"Întâlnirea cu o personalitate complexă precum Maestrul Gheorghe Zamfir, naist, dirijor şi compozitor, singurul artist român ce deţine peste 120 de Discuri de Platină şi de Aur, precum și alte numeroase distincții de recunoaștere a performanţei sale artistice reprezintă pentru mine o onoare profesională și o mare bucurie personală. Am creat colecţia şi albumul Zestrea ascultând muzica lui Gheorghe Zamfir, am expus în muzee din multe ţari acest proiect pe muzica Maestrului şi am avut ocazia să descopăr, în urmă cu puţin timp, universul artistului şi casa sa, în care am păşit cu mare emoţie. Cred că muzica lui Gheorghe Zamfir este în acest moment cea mai frumoasa muzică din lume și am fost foarte fericită să văd bucuria și plăcerea deosebită cu care a purtat în concerte aceste cămaşi Zestrea, pe care i le-am dedicat." – mărturiseşte Lector Universitar Dr. Liliana Ţuroiu.

Concertul ”ZAMFIR+100”, un eveniment cultural-artistic organizat de Asociația Culturală Spectaculis, a reunit pe aceeași scenă muzicieni desăvârșiți: Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, sub bagheta domnului Colonel Aurel Gheorghiță, Inspector pentru arma Muzicii Militare, ca și invitații speciali ai serii, corul Cantoris, condus de maestru de cor Daniel Jinga, renumitul organist Christian Micșunescu și mezzosoprana Maria Jing. Maestrul Gheorghe Zamfir a oferit publicului un program muzical complex, alcătuit din arii celebre de operă, compoziții inspirate din folclorul românesc, melodii celebre internaționale și s-a oprit și la rugăciunea în nai sau alte doine ori la trilurile neîntrecutei Ciocârlii. 

”De talent şi mai ales de HAR nu mi-am dat seama decât foarte târziu, când am descoperit “Rugăciunea în Nai” prin Doină şi prin cântecul neaoş, profund românesc în care am descoperit valenţe Divine. Atunci în perioada anilor 1978-1980 am văzut adevărata Lumină, lacrima ce izvora din rădăcina de peste 7.000 de ani a neamului nostru cu care am construit templul sacru al României în lume, preţuind fiecare melodie, descoperind în ea surse nebănuite de energie şi putere cerească, pe care le-am valorificat la maximum ca pe adevărate bijuterii.”- povestea Gheorghe Zamfir într-un interviu recent.

 

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă