8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDirectorul Centrului Pompidou din Paris: ”Ar trebui să cumpărați operele lui Brâncuși...

Directorul Centrului Pompidou din Paris: ”Ar trebui să cumpărați operele lui Brâncuși prin subscripție publică!”

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 18.0px}span.s1 {font-kerning: none}

Directorul celui mai important muzeu european de artă contemporană din Europa, Bernard Blistene, cel care conduce Centrul Georges Pompidou din Paris, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj. În discursul său de recepție, el a vorbit despre arta românească și, în special, despre moștenirea lui Constantin Brâncuși. Bernard Blistene a remarcat faptul că i se pare bună ideea unei subscripții publice pentru a cumpăra operele lui Brâncuși disponibile pe piața de artă.

În România, fostul Guvern Dacian Cioloș a lansat o subscripție publică pentru a cumpăra sculptura Cumințenia Pământului a lui Constantin Brâncuși. Liderul PSD, Liviu Dragnea, care conduce și Camera Deputaților, s-a declarat împotriva acestui demers.

Universitatea de Artă și Design din Cluj a acordat prestigiosul titlu de Doctor Honoris Causa uneia dintre cele mai importante personalități din domeniul administrației culturale din Europa. Bernard Blistene conduce Centrul Georges Pompidou din Paris, care include printre cele mai valoroase active ale sale, și atelierul lui Constantin Brâncuși. În acest atelier sunt păstrate opere începute de marele sculptor, uneltele, fotografiile, mobilele, corespondența și chiar colecția sa de discuri, spune Bernard Blistene.

”Pentru noi, opera lui Brâncuși este un lucru central. Nu mi-aș face datoria dacă nu v-aș spune că este vorba de cel mai mare sculptor al secolului XX, fără nici cea mai mică urmă de ambiguitate. Noi avem, așa cum știți, colecția sa fabuloasă, pentru că ne-a lăsat moștenire atelierul său obligându-ne să-l reconstruim așa cum a fost intact”, a spus Bernard Blistene. Franța a primit moștenirea lui Constantin Brâncuși după ce România, condusă de comuniști, a refuzat să o primească, pe motiv că arta celui mai mare sculptor al secolului XX ar fi fost decadentă și nu corespundea gusturilor proletariatului. Mai mult, comuniștii au încercat să dărâme, cu ajutorul unui tractor, Coloana Infinitului.

Azi, însă, directorul celui mai important muzeu de artă contemporană din Europa a mărturisit că a venit în România care într-un fel de pelerinaj. Bernard Blistene a mers și la Târgu-Jiu pentru a vedea ansamblul monumental care include Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, opere prin intermediul cărora Constantin Brâncuși a omagiat memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, potrivit ClujToday.ro.

”Noi avem miracolul de a păstra această colecție datorită istoriei, datorită faptului că acest om a venit în Franța, s-a stabilit acolo, a rămas acolo și murit acolo. Nu este miraculos, în schimb, faptul că aveți aici un ansablu unic și chiar posibilitatea de a poseda încă una dintre sculpturile sale”, a adăugat directorul Centrului Georges Pompidou. 

Centrul Pompidou deține numeroase obiecte care au fost create de artiști de origine române, de la Gherasim Luca la Tristan Tzara sau Marcel Iancu. Nu lipsesc nici operele unor artiști contemporani, precum Adrian Ghenie sau Mircea Cantor. Expoziția Mircea Cantor este găzduită chiar în aceste zile de centrul de artă din capitala Franței.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă