19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO S-a descoperit o schiţă nud care ar reprezenta-o pe Mona...

FOTO S-a descoperit o schiţă nud care ar reprezenta-o pe Mona Lisa

O schiță nud, realizată de Leonardo da Vinci în cărbune, care ar reprezenta-o pe Mona Lisa, a fost descoperită în Franța, a declarat un expert în artă citat vineri de BBC.

Desenul era păstrat, de mai bine de 150 de ani, într-o colecţie de artă.

Schița în cărbune, denumită Monna Vanna, a fost întâi atribuită atelierului lui Leonardo da Vinci, dar experţii au descoperit că marele artist lucrase personal la desen, ca și la celebrul tablou al Giocondei – Mona Lisa.

După mai multe expertize la Muzeul Luvru, Mathieu  Deldicque susține că schiţa ar fi realizată "cel puţin în parte"  de Leonardo.

Desenul s-a aflat din 1862 în colecţia de artă renascentistă de la Muzeul Conde din Palatul Chantilly, aflat în nordul  Parisului.

"Mâinile sunt redate cu adevărat remarcabil. Nu este o copie îngălbenită. Ne uităm la ceva care a fost realizat în paralel cu Mona Lisa la sfârşitul vieţii lui Leonardo. Este aproape sigur o lucrare de pregătire a unui tablou în ulei", explică Mathieu Deldicque.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă