19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO Se lansează un film controversat despre țarul Nicolae al II-lea....

VIDEO Se lansează un film controversat despre țarul Nicolae al II-lea. Actorii se tem să meargă în Rusia pentru a asista la premieră

Cei doi actori principali din filmul rusesc "Matilda", despre care conservatorii religioși au spus că reprezintă "o blasfemie", au refuzat să călătorească în Rusia pentru a asista la premiera peliculei, întrucât se tem pentru siguranța lor, a dezvăluit joi regizorul acestui lungmetraj, citat de Reuters, informează Agerpres.

Filmul "Matilda", care va fi lansat pe plan internațional la sfârșitul lunii octombrie, prezintă povestea de iubire de la sfârșitul secolului al XIX-lea dintre Nicolae al II-lea, înainte ca acesta să devină ultimul țar al Rusiei, și balerina pe jumătate poloneză Matilda Kshesinskaya.

Criticii peliculei spun că aceasta murdărește reputația țarului, care a fost ucis de revoluționarii bolșevici și care este foarte apreciat în Rusia din zilele noastre. Regizorul filmului, Alexei Uchitel, spune că a primit amenințări referitoare la acte de violență fizică și mai multe lanțuri cinematografice au decis să nu proiecteze acest lungmetraj.

Într-o conferință de presă ce a avut loc joi, Alexei Uchitel a spus că actrița poloneză Michalina Olszanska, interpreta balerinei Matilda Kshesinskaya, și actorul german Lars Eidinger, care îl interpretează pe țarul rus, au spus că nu doresc să vină în Rusia pentru a asista pe 23 octombrie la premiera din Sankt Petersburg a peliculei, nici la premiera din Moscova, programată pentru ziua următoare.

"Le este teamă și acesta este motivul pentru care au refuzat. Sunt îngrijorați în primul rând din cauza condițiilor de securitate. Încă încerc să îi fac să se răzgândească", a declarat regizorul Alexei Uchitel.

Cineastul rus a dezvăluit că actorul Lars Eidinger a primit amenințări și că acesta "se teme de anumite atacuri fizice".

Potrivit regizorului, ceilalți doi actori non-ruși din distribuție, Luise Wolfram și Thomas Ostermeier, nu doresc nici ei să asiste la premiera peliculei, din aceleași motive.

Gabriele Czypionka, agentul lui Lars Eidinger, care locuiește la Berlin, a spus că declarațiile făcute de Alexei Uchitel despre temerile actorului german și despre faptul că acesta a primit amenințări sunt corecte.

Thomas Ostermeier a declarat într-o conversație telefonică purtată cu un jurnalist de la Reuters că se teme pentru siguranța lui din cauza unei serii de incidente violente asociate filmului. "În ceea ce privește aspectul siguranței mele, sunt îngrijorat", a adăugat el.

Același actor a precizat însă și faptul că refuză să călătorească în Rusia în principal în semn de protest față de urmărirea penală demarată împotriva regizorului rus Kirill Serebrennikov.

Acesta se află în arest la domiciliu, în așteptarea începerii procesului său, în care este acuzat de deturnare de fonduri publice. Artistul a negat acuzațiile. Susținătorii lui afirmă că Serebrennikov este pedepsit deoarece a criticat politicile promovate de autoritățile de la Kremlin.

Filmul "Matilda" a evidențiat fractura tot mai profundă din Rusia dintre conservatorii care sprijină Biserica, o instituție a cărei influență a crescut tot mai mult în timpul mandatelor președintelui Vladimir Putin, și liberali, care consideră că libertatea de exprimare este amenințată în această țară.

În septembrie, un bărbat a izbit un automobil plin cu canistre cu benzină de intrarea unui cinematograf din Ekaterinburg. Acel cinematograf găzduia un festival de film, iar președintele juriului își exprimase public sprijinul față de pelicula regizată de Alexei Uchitel.

În august, o persoană rămasă neidentificată a încercat să incendieze o clădire din Sankt Petersburg în care se afla studioul lui Alexei Uchitel.

Două automobile parcate în fața biroului avocatului cineastului au fost de asemenea incendiate, a relatat presa din Rusia.

Un suspect reținut după mai multe incidente ce au avut la bază tentative de incendiere, asociate cu lansarea acestui film controversat, a fost identificat de presa rusă: el este Alexandr Kalinin, liderul unei grupări radicale ortodoxe, care a avertizat public că cinematografele care vor proiecta filmul "Matilda" ar putea fi incendiate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă