15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialZiua mondială a cărții, sărbătorită astăzi. În Bucureşti este organizată Noaptea Cărţilor...

Ziua mondială a cărții, sărbătorită astăzi. În Bucureşti este organizată Noaptea Cărţilor Deschise

Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este sărbătorită la 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO. Cu acest prilej, au loc și în România lecturi publice, dezbateri și donații de carte.

Editura Litera invită cititorii în Parcul Colţea din Bucureşti la cel mai mare schimb de cărţi, în cadrul celei de a V-a ediţii a Nopţii Cărţilor Deschise, eveniment menit să atragă atenţia asupra importanţei cititului, mai ales în rândul tinerilor. Potrivit unui comunicat al editurii, evenimentul va avea loc între orele 20,00 – 24,00, iar cititorii care oferă o carte din propria bibliotecă vor primi o carte nouă de la Litera.

Cărţile oferite în schimbul donaţiilor cititorilor reprezintă o selecţie a celor mai bune colecţii Litera de ficţiune, non-ficţiune şi cărţi pentru copii: Blue Moon, Prima mea lectură, Cavalerii Pardaillan, Cele mai frumoase romane de dragoste, Agatha Christie, Lira, Carte pentru toţi, Thriller, Romanul de dragoste, Biblioteca pentru toţi copiii, Clasici Contemporani, Clasici Moderni şi altele.

Cărţile strânse vor fi donate către cinci biblioteci defavorizate din Dâmboviţa, Olt, Vaslui, Sălaj şi Bucureşti, informează organizatorii.

Participanţii la eveniment vor putea câştiga o serie de premii la tombola Noaptea Cărţilor Deschise şi, de asemenea, vor avea ocazia să beneficieze de o invitaţie inedită din partea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", parte a Muzeului Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.

De Ziua mondială a cărţii, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.

În acest an, accentul va fi pus pe nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere, pentru care există dificultăți în a accede la cărți și la alte materiale tipărite și care constituie un obstacol în calea participării lor depline și efective în societate. Potrivit Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor (WBU), printre milioanele de cărți publicate la nivel mondial în fiecare an, mai puțin de 10% sunt în formate accesibile pentru nevăzători, iar procentul scade la 1% în țările în curs de dezvoltare.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă