9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalToamna este întâmpinată în acorduri de Operă și Operetă la Timișoara (P)

Toamna este întâmpinată în acorduri de Operă și Operetă la Timișoara (P)

 Timișoara găzduiește și în acest sfârșit de săptămână unul dintre cele mai valoroase festivaluri autohtone. Odată cu venirea toamnei, porțile Parcului Rozelor , se vor redeschide pentru unul din cele mai importante evenimente culturale din vestul țării, Festivalul de Operă și Operetă.

Festivalul este o tradiție în viața culturală, un eveniment care crează valori și care reunește elitele culturale, la fiecare ediție. Devenit o marcă de excelență a Timișoarei,  Festivalul de Operă și Operetă a cucerit an de an turiști din toată țara cât și din țările învecinate.

 “Numărul turiștilor care au participat la festival a fost de peste 5000, la ultima ediție. Ne bucură că evenimentul crește de la an la an iar turiștii sunt din ce în ce mai interesați  de partea culturală a orașului.“ Corneliu Murgu, Tenor, Manager Opera Română Timișoara

“Printre personalităţile muzicale româneşti de notorietate internaţională, tenorul Corneliu Murgu se distinge în mod deosebit. Traiectoria carierei sale soliste a fost şi este încă, una dintre cele mai spectaculoase: rapidă, impetuoasă cu o răspândire geografică cuprinzând cinci continente, dar mai mult decât atât, strălucind pe cele mai importante scene ale lumii: Staatsoper din Viena, operele din: Berlin, München, Hamburg, Frankfurt, Köln, Stuttgard, Zürich, Paris, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Avignon, Montpelier, Lisabona, Las Palmas, Bilbao, Barcelona, Londra, Metropolitan din New York,  Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver, Melbourne, Rio de Janeiro, Johannesbourg, Tokyo etc., şi fireşte, cele din ţară.” (sursa ort.ro)

        Muzica operetei  “Voievodul țiganilor” a fost compusă în anul 1885 de Johann Strauss (fiul), pe un libret scris de Ignatz Schnitzer, fiind considerată o adevărată capodoperă. Trei secole mai târziu, acțiunea se petrece simbolic printre Florile lui Muhle, tabloul fiind parcă desprins din domeniile cândva înfloritoare ale exilatului Barinkay.

       “Liliacul”, una din cele mai populare  operete ale lui Strauss, este un amestec de comedie și dans. Burghezul Eisenstein trebuie să ajungă în închisoare din cauza unei greșeli mărunte a avocatului său. Alfred decide să profite de absența soțului Rosalindei pentru a relua vechea legătură cu aceasta (fostul iubit al Rosalindei). Falke, elementul principal al piesei, sosește deghizat în liliac. Prieten bun al lui Eisenstein, Falke, îi cere acestuia să meargă la închisoare mai târziu și  între timp să îl însoțească la un bal mascat. Cei doi pleacă împreună, iar Alfred sosește, fiind confundat cu Eisenstein și  este închis în temniță. Eisenstein ajuns la bal,  este fascinat de o contesă deghizată, care este de fapt chiar soția sa, Rosalinda. După terminarea balului , Eisenstein se duce la închisoare  unde îi găsește pe  Alfred, care a fost închis din greșeală fiind confundat cu el, și pe soția sa Rosalinda. Opereta se încheie în tonuri magice, cu bine pentru toate personajele.

         “Tosca”, scrisă de Victorien Sardou, a fost produsă în 1887 la Paris și remarcată de Giacomo Puccini în Milano, în 1887, cand personajul Tosca era  jucată de Sarah Bernhardt. În octombrie 1899 opera a fost finalizată. Fiindcă era o poveste despre Roma, s-a decis ca premiera să fie în cetatea eternă, la Teatrul Constanzi. O curiozitate notabilă a plutit în jurul acestei opere a cărei pregătire a fost atât de lungă și problematică. Tosca a fost soprana română Hariclea Darclée, Cavaradossi a fost tenorul Emilio De Marchi iar Scarpia a fost baritonul Eugenio Giraldoni. Dirijorul a fost Leopoldo Mugnone. În public s-au aflat și Regina Margherita, prim-ministrul Pelloux și mulți compozitori, printre care Pietro Mascagni, Francesco Cilea, Franchetti și Sgambati. Tosca a avut un success rasunator , aparand pe locul 8 în lista celor mai jucate 20 de opere din America de Nord, într-un clasament realizat de Opera America.

                “Hänsel și Gretel” este o operă creată după basmul fraților Grimm. Pe libretul adaptat de sora sa Adelheid Wette, compozitorul Engelbert Humperdinck a compus muzica operei omonime (basm muzical), a cărei premieră a avut loc la data de 23 decembrie 1893 la Weimar (Germania). Opera copilăriei noastre este pusă în scenă de artiștii Operei Române Timișoara la această ediție a Festivalului.

Program 1-3.09.2017:

Vineri, 1 septembrie 2017, ora 2030

VOIEVODUL ŢIGANILOR

Operetă în două acte. Muzica: Johann Strauss. Libretul: Ignaz Schnitzer

Sâmbătă, 2 septembrie 2017, ora 20.30

TOSCA

Operă în trei acte. Muzica: Giacomo Puccini. Libretul: Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa

Duminică, 3 septembrie 2017, ora 20.30

LILIACUL

Operetă în trei acte. Muzica: Johann Strauss. Libretul: Karl Haffner şi Richard Genée

Duminică, 27 august 2017 si  3 septembrie 2017 , ora 11.00

HÄNSEL ȘI GRETEL

Singspiel de Engelbert Humperdinck. Libretul: Adelheid Wette.

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă