7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalEveniment special. Doi mari cineaști europeni vin la București

Eveniment special. Doi mari cineaști europeni vin la București

Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum „The Turin Horse“ și „Sátántangó“, și cineastul francez Laurent Cantet, câștigătorul premiului Palme d’Or, în 2008, cu drama „Entre les murs“, sunt invitați de onoare ai ediției a 8-a a Les Films de Cannes à Bucarest. 

Co-inițiatorul festivalului este regizorul Cristian Mungiu, cu cinci premii la Cannes, inclusiv Palme D’Or în 2007, pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“.  În deschiderea ediției de anul acesta va fi proiectat filmul care a câștigat în 2017 Palme D’Or, comedia „The Square“, a regizorului Ruben Östlund.

Publicul de la festival va putea urmări o serie de proiecții speciale și discuții cu cei doi regizori, Béla Tarr  și Laurent Cantet, invitați în cadrul programului Artiști în dialog. Este o ocazie unică pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe cei mai importanți autori contemporani de film.

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Béla Tarr va susține un dialog cu publicul la finalul proiecției „The Turin Horse“, despre care a anun-ţat că este ultimul pe care îl realizează, iar discuția va fi moderată de criticul francez Jean-Michel Frodon. Laurent Cantet va fi prezent pe 18 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, la premiera în România a titlului „L’Atelier/The Workshop“, prezentat anul acesta la Cannes în secțiunea Un Certain Regard.

În perioada 13-15 octombrie, Cinemateca Eforie va găzdui Retrospectiva Béla Tarr în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor. Retrospectiva Béla Tarr este organizată de Voodoo Films și finanțată de Centrul Național al Cinematografiei.

Filme de premiu

„Öszi almanach/Almanac of Fall“, prezentat la Festivalul de la Locarno în 1984, va inaugura secțiunea, pe 13 octombrie, urmând proiecțiile filmelor „The Turin Horse“ (2011), recompensat la Berlinală cu Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint și Premiul FIPRESCI, şi „Werckmeister Harmonies“ care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în 2000, în secțiunea paralelă La Quinzaine des Réalisateurs. Pe 15 octombrie, retrospectiva Béla Tarr se va încheia cu pro-iecția lungmetrajului de șapte ore și jumătate, Sátántangó, despre care Jean-Michel Frodon scria: Nu cred că poate fi văzut altundeva decât într-o sală de cinema, tocmai din pricina acestui dublu „a fi acolo“ – în vreme ce, deși e păcat, multe filme foarte frumoase pot fi văzute pe un ecran mic, acasă. În cazul acestuia nu se poate pentru că e nevoie de aceste două spații: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonoră și de montaj, și cel al sălii. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 1994, și este considerat de critică drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Béla Tarr va sosi în România pe 13 octombrie, când va deschide cea de-a doua ediție Les Films de Cannes à Cluj–Napoca. La Cluj, cineastul va avea un dialog cu publicul la finalul proiecției „The Turin Horse“, la Cinema Victoria, discuție moderată de prof. dr. Doru Pop de la Universitatea „Babeș-Bolyai“.

Titlu de referință

Cu ocazia participării sale la festival, Les Films de Cannes à Bucarest organizează și o secțiune dedicată autorului francez Laurent Cantet, câștigătorul premiului Palme d’Or în anul 2008 pentru filmul „Entre les murs / The Class“. Considerat de New York Times „un film inteligent despre identitatea franceză modernă și încercarea de a transforma acele ființe în cetățeni, prin dialog“, filmul a marcat cinematografia internațională fiind un titlu de referință pentru industrie, și va inaugura secțiunea Focus Laurent Cantet pe 13 octombrie, la Cinema Elvire Popesco.

Regizorul va veni la București pe 18 octombrie și va participa la premiera „L’Atelier/The Workshop“, despre care The Guardian a scris: L’Atelier continuă direcția deschisă de Cantet în „The Class“, folosindu-se de puterea dialogului pentru a demonstra că dezbaterea poate fi la fel de incitantă ca un film de acțiune. Filmul va fi precedat de proiecția primului său scurtmetraj, „Tous à la manif“, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. La București vor putea fi văzute „Retour à Ithaque/Return to Ithaca“ (Festivalul de la Veneția, 2014) și „L’Emploi du temps/ Time out“ (2001), un film scris de Cantet împreună cu colaboratorul său obișnuit, Robin Campillo, și plasat pe locul nouă în selecția „Best Films of the Noughties“, realizată de The Guardian. 

» Les Films de Cannes à Bucarest ajunge anul acesta și în alte șapte orașe din țară, urmând a avea loc ediții regionale în Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, Arad și Suceava.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Simona Halep o face praf pe Wozniacki: „Ar trebui să citească decizia mai bine. Şi dacă nu o înţelege, să i se traducă”

Simona Halep a revenit în România după ce săptămâna trecută a participat la turneul WTA de la Miami, primul de după ridicarea suspendării în...

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....

Ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte în celulele de pe suprafața colului uterin (porțiunea inferioară a uterului, de formă cilindrică și străbătută...
Ultima oră
Pe aceeași temă