10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalFOTO+VIDEO Breaking News, un film ca o ştire despre o viaţă

FOTO+VIDEO Breaking News, un film ca o ştire despre o viaţă

Premiat deja la Festivalul Karlovy Vary din Cehia, unde a avut premiera internațională, filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, intră în cinematografele din România începând cu 29 septembrie.

Scris şi rescris timp de un deceniu şi realizat în doar 23 de zile, filmul suprinde atât prin profunzimea scenariului, cât şi printr-un passo doble desăvârşit, pe scena unui cotidian ieşit din banal pentru 81 de minute, interpretat de Andi Vasluianu şi tânara actriţă debutantă Voica Oltean. După titlu te-ai aştepta la un film alert, cu efecte speciale şi cu personaje hiperbolizate după modelul hollywoodian, însă Breaking News iese din tipar şi din blanchetă, propunând în schimb o incursiune subtilă şi minuţioasă, o şedinţă de auto-psihoterapie a lui Alex Mazilu, un jurnalist de televiziune lovit brutal de drama vieţii partenerului său, cameramanul care moare tragic în timpul unei filmări riscante în goana după exclusivitate. Dominat de remuşcări şi dorinţa de revanşă faţă de familia îndoliată, personajul principal intră într-un malaxor de trăiri confuze, riscând să distrugă echilibrul propriei familii prin provocările la limită în relaţia cu fiica non-conformistă a camaradului său, cu un trecut misterios dezvăluit din lead în lead, într-un crescendo emoţional ce rupe bariera dintre generaţii şi prejudecăţi.

Andi Vasluianu: Este o ştire despre tine

“Este vorba despre noi, despre ce ni se întâmplă nouă câteodată şi cum credem că suntem ok şi gata, ni se întâmplă ceva ce ne obligă la introspecţie” – declară Andi Vasluianu pentru România Liberă, argumentând: “Este o luptă între meserie sau eu, care este mai importantă. Eu este mai important în toate cele şi noi cu noi avem mai mult de muncă decât cu meseriile noastre sau prin noi înşine ne facem meseria. Dacă o facem aşa, atunci este curată. Dacă o faci invers sau meseria devine mai importantă decât tine însuţi, cred că încep problemele mari. Este un fel de paradox şi o ironie cumva în titlu. Paradoxul este că vorbim de fapt despre noi, asta ar trebui să fie un breaking news, şi ironia vine la adresa titlurilor din presă, breaking news-urile apar uneori pe burtieră la o televiziune şi scrie că, eu ştiu, s-a împiedicat o găină în coteţ. Filmul este o ştire despre tine. Exact asta: opreşte-te un pic şi uită-te puţin la tine!”.

Andi Vasluianu mărturiseşte că “A fost primul film la care nu am ieșit din sală. De obicei ziceam că mă duc la toaletă și nu mai intram. Nu suportam să mă văd. La Breaking News am stat până la final”.

Making of şi documentare în redacţia de ştiri

"După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria?", se arată în sinopsisul peliculei. Pentru documentare, cele trei scenariste au petrecut o perioadă în redacția de știri a unei televiziuni, au discutat cu reporteri, producători de știri și prieteni jurnaliști. Andi Vasluianu, la rândul său, s-a consultat cu un jurnalist pentru rolul său. Filmările au avut loc în București și pe litoral, la Mangalia și Eforie Sud, din decembrie 2014 până în februarie 2015.

Breaking News, în caravană

Filmul va ajunge la Ploiești (24 septembrie), la Caransebeș și Reșița (25 septembrie), la Timișoara și Arad (26 septembrie), la Cluj (28 septembrie), la Iași (29 septembrie), la Botoșani și Suceava (30 septembrie), la Vatra Dornei și Gura Humorului (1 octombrie).

Pe lângă Andi Vasluianu şi Voica Oltean, în distribuția filmului Breaking News mai apar Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Angela Ioana, Constantin Cojocaru. Scenariu: Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian. Director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, monteur — Cătălin Cristuțiu, iar scenograf — Andreea Popa. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun. Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în coproducție cu Libra Film Productions.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă