9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalExpoziții noi la Centrul de Interes. Artiști străini, în rezidență la Cluj

Expoziții noi la Centrul de Interes. Artiști străini, în rezidență la Cluj

Centrul de Interes, cel mai nou și spectaculos centru de artă și cultură contemporană din România, inaugurat la 8 iunie 2017, deschide o serie de trei noi expoziții.

Pe lângă aceste expoziții, publicul clujean are ocazia să viziteze și atelierul artistului în rezidență Espen Cook, invitat la Cluj să genereze lucrări noi, ce urmează să fie expuse în toamnă la BAZIS Project Space. De asemenea, la Spațiu Intact se prelungește expoziția ”Voilà, c’est tout” a artistei Valérie Mréjen, iar la BAZIS Contemporary pot fi văzute lucrări ale artistului Zsolt Berszán. Accesul este gratuit.

„Un Flamingo, o Cămilă și o Bufniță pășesc într-o Galerie“

Lucrările tânărului artist britanic Joe Fletcher Orr vor fi expuse pentru prima dată în România, la galeria SABOT. Expoziția ”Un Flamingo, o Cămilă și o Bufniță pășesc într-o Galerie…” este deopotrivă o întâlnire neașteptată cu animalele lui Picasso și răspuns la întrebarea: ”Cum poate fi utilizat umorul britanic pentru a submina autoritatea operei de artă?”. Celebrele desene dintr-o linie vor deveni sculpturi, vor fi așezate într-un spațiu neobișnuit și vor prinde culoare. Expoziția poate fi vizitată până în data de 30 septembrie 2017.

Expoziție interactivă la CAMERA

”Anything Can Be A Car”, cu lucrări semnate de artistul belgian Karel Verhoeven, va putea fi vizitată în spațiul artist-run CAMERA. Expoziția reprezintă un proces etapizat și interactiv, cu o existență fluidă. În prima etapă, 10-13 august, vor fi expuse picturi realizate pe baza unor fotografii care înfăți-șează obiecte prin care oameni din mai multe țări și-au marcat locuri de parcare ”rezervate” în spațiul public. În cadrul celei de-a doua etape, 13 august-24 septembrie, va fi expusă o pictură murală: 100 de imagini de arhivă care înfățișează marcajele locurilor de parcare. 

„Unfair Show“ al Cristinei Garrido, la BARIL

BARIL prezintă lucrări semnate de Cristina Garrido, în prima expoziție individuală la Cluj: ”Unfair Show”, curatoriată de Francesco Giaveri. Colaborarea dintre galeria clujeană și artista de origine spaniolă a început în decembrie 2016, atunci când Cristina Garrido a fost artist în rezidență la BARIL. ”Unfair show” explorează distanța fizică și conceptuală între ceea ce vedem și contextul lucrărilor privite. Vizitarea unei expoziții implică și ficționalizarea experienței. Discursul expozițional se organizează prin dispunerea lucrărilor în spațiu. El se articulează printr-o relație uneori intenționată, alteori accidentală, dintre lucrările de artă și privitor.

Espen Cook, în rezidență @ Centrul de Interes

Artist norvegian stabilit în Hong Kong, Espen Cook – aflat pentru prima dată în România – a intrat în contact cu scena de artă clujeană printr-un program de rezidență susținut de Centrul de Interes. Așa cum singur declară, unul dintre primele lucruri pe care le-a experimentat de când a ajuns în Cluj e ”un soi de libertate”.

”La Cluj, lucrez zilnic în atelierul meu de la Centrul de Interes, în timp ce în ultimii patru ani am lucrat predominant în apartamentele în care am locuit la Hong Kong”, susține Espen Cook. Acesta creează lucrări pentru expoziția ”Coming from the Shadows”, ce va fi vernisată în luna octombrie la BAZIS Project Space, din incinta Centrului de Interes. Expoziția gravitează în jurul noțiunii de colaj și constă în serii de picturi și sculpturi tratate dintr-o perspectivă diferită, mimând mai degrabă o abordare autodidactă, decât una școlită în mediul profesional.  

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă