9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalO săptămână de poezie la București

O săptămână de poezie la București

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, și Asociaţia Culturală „Pro Valores“ readuc marea poezie și muzica de calitate în spațiul Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.  

Între 30 septembrie și 8 octombrie 2017 se reia, după o pauză de trei ani, Festivalul „Armonii poetice“, eveniment ce reunește mari actori, scriitori și importanți muzicieni, care vor conlucra la realizarea a patru spectacole inedite, încărcate de emoție.

Prima manifestare va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00, când vor fi evocate două mari personalităţi ale culturii române: Tudor Arghezi şi Dinu Lipatti, evenimentul fiind prilejuit de comemorarea a 50 de ani de la trecerea în eternitate a poetului şi împlinirea a 100 de ani de la naşterea marelui pianist şi compozitor. 

Din lirica argheziană va recita actriţa Adriana Titieni, profesor de artă dramatică, precum şi realizator de radio şi televiziune, iar creaţii ale lui Dinu Lipatti, dar şi lucrări foarte cunoscute din repertoriul celebrului pianist vor fi interpretate de pianista Andra Demidov, discipolă a maestrului Vlad Dimulescu, doctor în muzică, o pianistă cu o listă de premii impresionantă, care a susţinut recitaluri pe foarte multe scene din România, dar şi din străinătate: Olanda, Germania, Franţa.

Recitalul Mariei Ploae

Duminică, tot de la ora 12, are loc un recital oferit de excepţionala actriţă Maria Ploae, cunoscută din filme ca „Un comisar acuză“, „Pintea“, „Un bulgăre de humă“, „Ștefan Luchian“, „Dumbrava minunată“, „Binecuvântată fii, închisoare“. Aceasta a primit, în urmă cu câteva luni, Premiul pentru cel mai bun rol feminin în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic – Grand Prix Nova. 

Maria Ploae va evolua împreună cu Duo Kitharsis, ansamblu alcătuit din Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, formație care a studiat în țară și în străinătate, a susţinut concerte alături de artişti internaţionali de renume în diverse festivaluri de chitară din România, Germania, Fran­ţa şi Italia și a fost recompensată în multe competiții de mare valoare cu: Premiul „Champagne Mailliard“ la Concursul European de Muzică de Cameră de la Paris, în 2014; Premiul I la Concursul „Drumul spre celebritate“, ediţia a V-a, Bucureşti, tot în 2014; Premiul I la „Concorso di Esecuzione Musicale – Città di Piove di Sacco“, ediţia a VII-a, Padova (Italia); Marele Premiu la Concursul Interna­ţional de Chitară de la Olsztyn (Polonia).

De ce îl iubim pe Eminescu

Festivalul „Armonii poetice“ se va desfăşura până duminică, 8 octombrie, iar spectacole de neuitat vor mai susţine: poetul Mircea Dinescu și acordeonistul Fernando Mihalache (7 octombrie, ora 12.00), precum şi, sub genericul „De ce îl iubim pe Eminescu“, actrița Ioana Calotă și Ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea (8 octombrie, ora 12.00).   

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă