12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRegizorul Cristian Mungiu, pentru Le Monde: Societatea românească inspiră neîncredere cetăţenilor ei

Regizorul Cristian Mungiu, pentru Le Monde: Societatea românească inspiră neîncredere cetăţenilor ei

Cineastul român Cristian Mungiu susține, într-un interviu acordat publicației franceze Le Monde, că societatea românească inspiră neîncredere cetăţenilor ei, potrivit News.ro.

Cineastul român Cristian Mungiu a acordat o serie de interviuri în presa franceză cu ocazia lansării celui mai recent film al său, „Bacalaureat”,  în cinematografele din Franța. Referindu-se la tema centrală a filmului care a luat premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, corupţia din România, Mungiu a susținut că românii nu mai au încredere în conducătorii lor.

Întrebat de jurnalistul Jacques Mandelbaum de ce stigmatizează funcționarea societății românești, în toate filmele sale, Cristian Mungiu a răspuns că „trăsătura vine din realitate”.

„Societatea românească inspiră neîncredere cetăţenilor ei. Corupţia otrăveşte tot sistemul şi chiar ucide oameni, concret, aşa cum s-a întâmplat recent în cazul incendiului dintr-un club din Bucureşti, unde 50 de tineri au murit. Oamenii nu mai au încredere în conducătorii lor, le e frică de viitor şi privesc spre cel al propriilor lor copii cu angoasă şi disperare”, a explicat el.

Totodată, regizorul a fost întrebat dacă are sentimentul că generația sa este dezamăgită de cum a evoluat românia, după căderea regimului Ceaușescu. În acest context, el a afirmat că, în prezent, există multe frustrări.

„Poate că nu am făcut progrese destul de importante în 26 de ani. Dintr-un punct de vedere istoric, 26 de ani pentru o ţară nu înseamnă mare lucru, dar, în acelaşi timp, la scara vieţii unei persoane înseamnă ceva uriaş! După prăbuşirea comunismului, am început să avem speranţe mari: să credem că libertatea, onestitatea, ne vor cădea din cer, că societatea va fi excepţională… Astăzi, există multe frustrări: trebuie să cunoşti mereu pe cineva, să întreţii o reţea de relaţii. Fiecare generaţie după Al Doilea Război Mondial a fost denumită «generaţia de sacrificiu»: aceea a părinţilor mei, a mea (din cauza decretului lui Ceauşescu în privinţa avorturilor) şi în prezent aceea a copiilor noştri. Când există doar «generaţii de sacrificiu» într-o ţară, înseamnă că trebuie să schimbăm ceva”, a mai spus Cristian Mungiu.

Filmul „Bacalaureat” a avut premiera în luna mai, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie. Aceasta a fost cea de a treia participare a cineastului Cristian Mungiu în competiţia oficială de la Cannes, la precedentele două filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru ”După Dealuri”.

Povestea filmului porneşte de la preocupările unui părinte în contextul societăţii noastre de astăzi. Producţia „Bacalaureat” este primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin. Recent, Cristian Mungiu a primit două nominalizări la premiile Academiei de Film Europene (EFA), la categoria ”cel mai bun scenariu” şi „regizorul european al anului 2016”, pentru ”Bacalaureat”.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă