12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalRomânia a venit şi cu trei filme restaurate digital. Monica Lăzurean-Gorgan, marele...

România a venit şi cu trei filme restaurate digital. Monica Lăzurean-Gorgan, marele premiu pentru documentar

La cea de-a cincea ediție a festivalului internațional LET›S CEE Film Festival, care s-a desfășurat la Viena, Graz și Villach, au fost prezente 17 producții și coproducții cinematografice românești.

Șapte dintre acestea au fost incluse în programul competițional și zece în secțiunea specială Focus România, trei producții fiind filme de arhivă restaurate digital. În cadrul festivalului, au fost proiectate 141 de filme de lungmetraj, documentare şi scurtmetraje din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Caucaz şi Turcia. 

În categoria filmelor documentare au concurat 10 producții, însă, la final, filmul românesc „Doar o răsuflare”, regizat de Monica Lă-zurean-Gorgan, a primit Marele premiu. 

Producția zugrăvește un portret de familie liniștit și delicat, prezentând viața de zi cu zi a protagoniștilor pe parcursul unei perioade de șapte ani. Mențiuni speciale au fost acordate atât filmului regizoarei poloneze Anna Zemecka,  „Communion”, cât și coproducției finlandezo-bulgare „The Good Postman” (Poștașul cel Bun), a cărui regie este semnată  de Tonislav Hristov și care prezintă criza refugiaților într-o tonalitate dulce-amăruie. 

La categoria Debuturi promițătoare, drama socială „Câini”, a regizorului român Bogdan Mirică, a primit o mențiune de onoare, alături de drama de familie „Together for Ever” (Împreună pentru totdeanua) a regizorului lituanian Lina Lužytė. Premiul cel mare a fost acordat cineaștilor Grigor Lefterov și Todor Matsano pentru coproducția italiano-bulgară „Hristo” (Hristo).

Zumzetul unui bondar

Unsprezece filme au concurat și în cadrul competiției de scurtmetraje, al cărei motto a fost, în acest an, „O lume în tranziție”. Filmul rusesc “Buzzing of a Bumblebee” (Zumzetul unui bondar) realizat de Vladimir Beldian a câștigat premiul întâi. În plus, producția rusească “Masterpiece” (Capodopera), realizată de Irina Storozhenko, filmul sloven “A New Home” (Un nou cămin), realizat de Žiga Virc, și coproducția azero-lituaniană Shanghai, Baku, a lui Teymur Hajiyev, au primit mențiuni de onoare. 

Premiul din partea publicu-lui în cadrul competiției de scurtmetraje i-a revenit filmului “Undercooling” (Subrăcire) realizat de Olga Kosanovic, o coproducție austriaco–germană, în timp ce sârbul Miloš Radović a primit același premiu la categoria lungmetraje pentru tragicomedia “Train Driver’s Diary” (Jurnalul Mecanicului de locomotivă).   

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă