15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalTeatrul pentru copii, chiriaș de 60 de ani

Teatrul pentru copii, chiriaș de 60 de ani

Teatrul pentru copii și tineret ”Căluțul de mare”, din Constanța, împlinește anul acesta 60 de ani de la înființare. Directorul instituției, actorul Lică Gherghilescu, cu un ochi râde, cu unul plânge.

Este bucuros, pentru că 60 de ani este o cifră frumoasă. Au fost, spune el, 60 de ani de realizări, cu spectacole care au umplut sălile. Este și trist pentru că niciodată acest teatru nu a avut un sediu al lui. 

”Uite, aici avem recuzita. Am mutat acum în spate, ca să facem puțin loc”, îmi spune, arătând un spațiu liber din hol. Înghesuiala ar fi însă cea mai mică problemă. Teatrul se află acum în clădirea comunității elene din Constanța, în zona peninsulară a Constanței. Nu este deloc cel mai sigur imobil din oraș. ”Aici am fost nevoit să schimb gresia, s-a ridicat pur și simplu podeaua. Nu mai spun când plouă, a refulat canalizarea și a trebuit să strângem toată mizeria care a ajuns în sală”, spune cu năduf. Mulțumește, cu toate aceste, comunității grecești din Constanța. Plătește o chirie modică și, fără înțelegerea lor, probabil nu ar fi avut unde să funcționeze. Vorbește însă cu tristețe în glas când își aduce aminte de cum arată clădirile teatrelor pentru copii din Târgu Mureș și Craiova. Chiar dacă nu sunt noi, imobilele sunt imense pe lângă spațiul impropriu din Constanța. ”Suntem chiriași de la înființare, de 60 de ani”, spune directorul.

Un vis de șase decenii

Acum 14 ani, primarul de atunci al Constanței, Radu Mazăre, spunea că are în vedere construcția unui teatru pentru copii. Nu s-a întâmplat nimic. Acum, Lică Gherghilescu arată proiectul făcut benevol, de prieteni arhitecți, tuturor celor care au un cuvânt de spus. ”Acum, la 60 de ani, măcar să facem primul pas. Este cea mai mare dorință nu a mea, personală, deși pentru mine este singura care mă ține aici. Vreau să îl pornim”, spune el. A identificat și un spațiu de circa 4.000 de metri pătrați, care aparține Consiliului Județean. A depus dosarul la CJ, a luat număr de înregistrare și speră ca anul viitor să fie alocate fonduri măcar pentru studiul de fezabilitate, pentru a ști exact ce trebuie făcut și cât costă.

Probleme cu toate teatrele

Teatrul pentru copii nu este singurul care are probleme cu sediul. Teatrul de Stat este finanțat de CJ, dar clădirea se află sala aparține Primăriei Constanța. Aceasta se află într-o stare jalnic și are nevoie urgent de reparații. CJ și primăria caută soluții pentru a vedea care este cea mai rapidă și eficientă modalitate. Teatrul Național Oleg Danovski funcționează în ceea ce a fost cândva sala de spectacole a unui liceu. Și ei sunt chiriași, iar din această cauză nu pot interveni pentru a aduce îmbunătățiri absolut necesare, cum ar fi renovarea toaletelor. Primăria are în plan construcția unei clădiri care să fie și sediul administrativ, și sediu cultural, dar acest lucru nu se va întâmpla cu siguranță în următorii patru ani.

ISTORIE. Peștișorul de aur

Teatrul pentru copii a fost înființat în vara lui 1956, de către regizorul Claudiu Cristescu și scenografa Lucia Cristescu. Repetițiile aveau loc în incinta Teatrului dramatic, dar concomitent se amenaja sala de spectacol în foaierul de la balconul cladirii. Spectacolul inaugural a avut loc la 14 decembrie, cu o adaptare după Puşkin, Peștisorul de aur.

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă