9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn ultim omagiu pentru Radu Gabrea. Regizorul a murit la 79 de...

Un ultim omagiu pentru Radu Gabrea. Regizorul a murit la 79 de ani

Unul dintre cei mai buni cineaști români, autorul unor filme precum „Dincolo de nisipuri“, „Ein Mann wie EVA“ sau „Cocoșul decapitat“, a părăsit această lume joi, din cauza unei probleme cardiace.

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat că l-a cunoscut și i-a văzut filmele, iar mesajul acestora trebuie dus mai departe.

„Cred că toți cei care l-au cunoscut și toți cei care i-au văzut filmele au această datorie de a duce mai departe mesajul unui cineast implicat în viața societății. Întâmplător a fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, și a încercat, cât a putut, să impună această instituție“, a declarat Ionuț Vulpescu, potrivit Agerpres.

Aurel Vainer, președintele Comunității Evreiești din România, a amintit că Radu Gabrea a fost un om de artă, om de cultură și un om al cetății. „Prin tematica filmelor sale dovedește că nu a fost străin în niciun moment de ceea ce s-a întâmplat în cetatea lui natală care este România, iar pentru noi, eu reprezentând evreii din România, Radu Gabrea a făcut foarte multe. (…) Îi aduc și aici, și pe această cale, cele mai deosebite mulțumiri pentru maniera în care s-a apropiat de soarta unor oameni din diferite situații și, bineînțeles, pentru omenia lui mare și dorința de viață. (…) Domnule Gabrea – vă spun domn pentru că v-ați purtat întotdeauna ca un domn – aveți din partea mea și a celor pe care îi reprezint, cele mai frumoase gânduri și rămâneți, pentru mine cel puțin, un om de bine și om al adevărului“, a precizat Aurel Vainer.

A fost și rămâne unul din profesorii cei mai iubiți, a spus profesorul și criticul de film Manuela Cernat. „S-a frânt cea mai falnică ramură din arborele promoției noastre. Radu Gabrea a fost o stea a generației lui. A fost un om minunat. Revenind la catedră în universitate ca profesor și-a cucerit studenții prin bunătate, prin umor, prin candoare, prin generozitate extraordinară. A fost și rămâne unul din profesorii cei mai iubiți. Rămâne unul dintre marii, marii noștri cineaști. Probabil că de abia de acum înainte el va fi pus pe locul care i se cuvenea“, a declarat Manuela Cernat.

Actori la catafalc

Fiica regizorului Radu Gabrea, Maria-Magdalena Schubert, a afirmat pentru Agerpres că scriitorul și pastorul luteran Eginal Schlattner, autorul cărților „Cocoșul decapitat: roman“ și „Mănușile roșii“, după care Radu Gabrea a făcut două filme cu același nume, a oficiat ieri, la ora la care artistul a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, o slujbă în satul Roșia, din județul Sibiu.

Printre colegii și prietenii care i-au adus un ultim omagiu s-au aflat actorii Catrinel Dumitrescu, Ion Haiduc, Crenguța Hariton, Ada Navrot, Vlad Rădescu, Dani Popescu, regizorul Mihai Lungeanu, Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, Demeter Andras, fostul director al Societății Române de Radiodifuziune, Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. 

 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă