18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalValorile europene, pe bandă desenată. Un eveniment pentru cunoscători

Valorile europene, pe bandă desenată. Un eveniment pentru cunoscători

Salonul European de Bandă Desenată a ajuns la ediția a V-a. Trupa austriacă Bonnage Horreur creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock, în prezența reprezentanților oficiali ai celor 15 țări participante. 

Salonul European de Bandă Desenată (SEBD) debutează chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul amplei expoziții din acest an (lucrări din 15 țări), găzduite la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), și performance-ul trupei austriece Bonnage Horreur, care creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock. Publicul va fi invitat la o plimbare audio-vizuală creată în timp real de artistul de bandă desenată S.R. Ayers și însoțită de o coloană sonoră înterpretată de muzicienii Bernd Ammann (chitară bas/contrabas) și Benjamin Schiemer (sitar/chitară).

De-a lungul celor două  săptămâni pe care publicul interesat de bandă desenată le are la dispoziție pentru a vizita expoziția (9-22 mai 2017), vor avea loc și o serie de dezbateri și ateliere pe tema valorilor sociale ilustrate prin bandă desenată.

Cine vine

Lista participanților din străinătate îi include pe: Marek Rudowski din Polonia (desenator polonez, designer grafic, realizator de benzi desenate și jocuri), Sergey Simonov, coordonatorul proiectului internațional de bandă desenată socială RESPECT din Rusia, care a constituit și punctul de plecare în alegerea temei ediției SEBD din acest an, Claudio Stassi din Italia, autorul a numeroasec cărți publicate de edituri prestigioase din domeniu din Italia și din străinătate, Maarika Martins, artistă de bandă desenată și design grafic din Estonia, Johannes Klennel din Suedia, editorul uneia dintre cele mai importante reviste de bandă desenată nordice, „Galago”, și, de asemenea, tot din Suedia, Sara Olausson, ilustratoare și autoare de benzi desenate.

Austria propune, la ediția din acest an, întâlnirea cu echipa Blickwinkel: Valerie Bruckbög, artistă de bandă desenată, Kathrin Kaisinger și Anna Achleitner, care dezvoltă proiecte sociale în sfera benzii desenate.

Temele sociale se regăsesc ilustrate și în lucrările artiștilor români, reunite într-o expoziție – o retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială, la care participă nume importante ale BD-ului autohton: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Adriana Oprița-Gheor-ghe, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Maria Stoian, Sara Olausson, Nicolae Nobilescu, Grace Pârvu, Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Vlad Forsea.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă