14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăGermania celebrează 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx

Germania celebrează 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx

“Avem printre altele confirmări din partea celor două stră-strănepoate, Frédérique şi Anne Longuet-Marx”, a declarat Elisabeth Neu, directoarea muzeului Casa Karl Marx din acest oraş din vestul Germaniei.

Muzeul marchează bicentenarul naşterii filosofului printr-o nouă expoziţie permanentă dedicată vieţii, operei şi moştenirii sale intelectuale – care acoperă acum şi secolul al XXI-lea.

La sărbătorirea zilei de naştere a lui Marx, pe data de 5 mai, vor fi, de asemenea, prezenţi un stră-strănepot şi descendenţi din regiunea Saarland a unui frate al menajerei familiei Marx, Helene Demuth, alintată ca “Lenchen”, a indicat Neu.

“Va fi o sărbătoare de familie”, a declarat managerul de proiect Oliver Schael din partea Fundaţiei Friedrich Ebert, care deţine muzeul.

Casa a fost construită în 1727, iar Marx – care prin lucrările sale “Manifestul Partidului Comunist” (alături de Friedrich Engels) şi “Capitalul” a influenţat semnificativ politica şi conflictele secolului XX – a locuit în aceasta în primul an şi jumătate al vieţii înainte ca familia sa se mute în alta casă din oraş.

Neu a declarat că speră ca la eveniment să poată participa şi popularul prezentator de televiziune Guenther Jauch, acesta fiind stră-strănepotul primarului adjunct din Trier care a semnat certificatul de naştere al lui Marx.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă