13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăHiroshima comemorează 73 de ani de la atacul nuclear

Hiroshima comemorează 73 de ani de la atacul nuclear

“Dacă familia umană uită istoria sau încetează să o confrunte, am putea comite din nou o eroare teribilă”, a spus Matsui, care a lansat un nou apel la o lume fără arme nucleare, cu ocazia unei ceremonii comemorative care a avut loc luni la Hiroshima, informează site-ul publicaţiei Japan Times.

“Eforturile de eliminarea a armelor nucelare trebuie să continue”, a adăugat primarul.

“Anumite ţări proclamă în mod flagrant un naţionalism egocentric şi îşi modernizează arsenalele nucleare, reaprinzând tensiunile care s-au diminuat după sfârşitul Războiului Rece”, a mai declarat oficialul nipon, în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a promis că va moderniza şi reconstrui arsenalul atomic al SUA.

În ianuarie 2018, cu ocazia primului său Discurs privind Starea Uniunii, preşedintele Trump afirma că “(SUA) trebuie să ne modernizăm şi să reconstruim arsenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, dar să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune din partea oricui. Poate că într-o zi va fi un moment magic în care ţările lumii se vor aduna împreună pentru a elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment”.

Matsui şi-a exprimat şi speranţa că detensionarea situaţiei în Peninsula Coreea va contribui la denuclearizarea regiunii şi a lansat un apel către liderii din întreaga lume să negocieze un tratat internaţional pentru interzicerea armelor atomice.

În cursul ceremoniei din Parcul Memorial al Păcii a fost ţinut un moment de reculegere la ora locală 08.15, exact în momentul în care în urmă cu 73 de ani deasupra oraşului Hiroshima a explodat o bomba atomică americană, poreclită “Little Boy”.

La ceremonia comemorativă din acest an au participat reprezentanţi din 85 de state, inclusiv din ţări care posedă arsenale nucleare, precum Rusia, Marea Britanie, Franţa şi SUA. China nu a trimis un reprezentant.

Aproximativ 140.000 de persoane au fost ucise în urma atacului nuclear american efectuat la Hiroshima pe 6 august 1945. Trei zile mai târziu, alte circa 90.000 de persoane au murit în urma lansării unei noi bombe atomice, la Nagasaki. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă