11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCultură„Memoriile Cetății” comemorează 30 de ani de la Revoluție

„Memoriile Cetății” comemorează 30 de ani de la Revoluție

Timișorenii se bucură de a doua ediție „Memoriile Cetății”, în perioada 14-20 octombrie. Copii, părinți și bunici descoperă împreună harțile intime din cartierele orașului florilor, având o experiență inedită în cadrul unui eveniment de artă stradală, menit să comemoreze 30 de de ani de la Revoluția din 1989. De asemenea, organizarea acestuia se desfășoară ca o pregătire pentru anul 2021, când inima Banatului va deveni capitala culturală a Europei.

Imaginile oferite de talentul artiștilor manifestat stradal sunt doar o parte din frumusețea inițiativei. Toți oamenii prezenți au ocazia să își consolideze legăturile, ascultând și socializând pe baza unor povești specifece cartierelor din Timișoara. Trecutul trebuie să rămână viu în conștiința oamenilor, de aceea Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii – are grijă să împartă cu cei interesați fragmente din istorie. Pentru că fiecare detaliu contează, de la străzile străbătute, până la porțile pe sub care trecem, indiferent că o facem cu oameni pe care îi cunoaștem sau cu străini.

Localnicii descoperă, în aceste zile, intervenții artistice stradale aflate chiar în proximitatea lor. Autorii creațiilor stradale, personalitațile orașului și turiștii li se alătură în acest demers cultural modernist, la fel cum s-a întâmplat la prima ediție de anul trecut. După cum susțin și organizatorii, valoarea istorică a Timișoarei este incomensurabilă, acest aspect accentuându-se când ne referim la evenimentele tragice din decembrie 1989, când în inima Banatului a început să pulseze pentru prima dată flacăra libertății și a democrației.

Cum trecutul istoric reprezintă o componentă importantă a identității culturale pentru orice popor, Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii va veghea ca în memoria participanților la eveniment să fie amintite sau strecurate fapte concrete istorice ce s-au petrecut în decembrie 1989 la Timișoara, când începutul sfârșitului regimului Ceaușescu a avut loc datorită curajului și sacrificiului Eroilor martiri ai Revoluției române.

Ținând cont de caracterul oral după care se reconstituie istoria, adică pornind de la premisa că istoriile se completează una pe cealaltă, prin utilizarea martorilor și mărturiilor directe, artiștii și localnicii dezbat percepția lor personală, zilele acestea, referitoare la ceea ce s-a petrecut în Timișoara în urmă cu 30 de ani. În acest mod, fragmentele memoriei colective ce au supraviețuit de-a lungul timpului sunt transmise mai departe. Astfel, copiii și adulții prezenți se bucură de o punte între generații, având prilejul să comunice între ei pe o temă de o importanță istorică de netăgăduit ce îi ajută să conștientizeze importanța celor petrecute cu 30 de ani în urmă.

Toată această acțiune de comemorare se manifestă într-un context cât se poate de modern și mai ales contemporan. Arta stradală este o artă vizuală creată în locații publice, de obicei o operă de artă nesancționată, executată în afara contextului locurilor de artă tradiționale. Alți termeni pentru acest tip de artă includ „arta publică independentă”, „post-graffiti” și „neo-graffiti”, și este strâns legată de arta gherilă.

Cum Revoluția a reprezentat valul de indignare a populației din România, începând cu Timișoara și continuând în toate orașele mari până la București, asocierea evenimentului decembrist cu o astfel de manifestare culturală este mai mult decât interesantă, mai ales dacă ținem cont de perspectiva originală de comunicare între generații pe un subiect de maximă importanță cum a fost și este Revoluția din decembrie 1989.

Locațiile unde are loc traseul cultural din Timișoara sunt zona Bucovina, zona Dacia, Liceul de Arte Plastice, parcul Alpinet, zona Blașcovici, Golf Bega, Liceul Auto și Calea Martirilor. Evenimentele sunt împărțite în reprezentații, concerte, ateliere, tururi de biciclete și intervenții în spațiul public.

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a realizat proiectul „Memoriile Cetății”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă