10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăPremieră la Național “Cursa de șoareci”, de Agatha Christie

Premieră la Național “Cursa de șoareci”, de Agatha Christie

În Anglia piesa se joacă fără întrerupere de câteva decenii,  ajungând în prezent la impresionanta cifră de 27.000 de spectacole, iar unele din creațiile actoriceşti au devenit parte din Cartea Recordurilor. Publicul românesc al anului 2018 are ocazia să asiste la prima montare a legendarei piese pe o scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu o distribuție dublă, alcătuită din îndrăgiţi actori ai TNB, și să urmărească o poveste plină de suspans, ce îmbină umorul negru, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții. Prima punere în scenă a piesei a avut loc în noiembrie 1952, la The Ambassadors Theatre, iar după două decenii spectacolul a fost mutat pe scena mai cuprinzătoare a elegantului St. Martin’s Theatre. La numai şase ani de la premieră, „Cursa de șoareci” dobora deja recordul, devenind cel mai longeviv spectacol din istoria teatrului britanic. Decorul a fost înlocuit pentru prima dată în anul 2000, iar noua lucrare urma cu fidelitate concepţia scenografică iniţială. În cei 66 de ani scurşi de la premieră, peste 400 de actori au făcut parte din distribuţia londoneză, iar dintre recordurile actoriceşti e de amintit David Raven, cel mai longeviv interpret al maiorului Metcalf, cu 4575 de reprezentaţii la activ.

Agatha Christie a scris această piesă pornind de la un caz real, petrecut în 1945: moartea, în condiţii misterioase, a unui băiat ce fusese adoptat de un fermier şi de soţia lui din Shropshire. Atunci când autoarea i-a făcut cadou nepotului său, Mathew Prichard,  drepturile de autor asupra textului, a stabilit şi câteva condiţii. Între acestea, piesa urma să nu fie adusă pe marele ecran decât după minimum 6 luni de la ultima reprezentaţie dată într-un teatru, iar spectatorii să fie invitaţi să păstreze secretul din finalul spectacolului.

Naționalul bucureștean ne prezintă acest irezistibil thriller clasic într-un decor elegant și atrăgător, realizat de binecunoscuta scenografă Liliana Cenean, şi în ambianţa sonoră imaginată de compozitorul Vlaicu Golcea, perfectă pentru a completa atmosfera şi a susţine tensiunea. O … «Cursă de șoareci» în care nimic nu este ceea ce pare şi toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas… greșit. Astfel, un idilic decor britanic devine peste noapte locul de desfășurare a unui formidabil policier, în care fiecare gest reprezintă o potențială probă judiciară.

În spectacol joacă: Ileana Olteanu, Dragoş Stemate/Florin Călbăjos, Lari Giorgescu/Petre Ancuța, Simona Bondoc, Tomi Cristin, Ada Galeș/Cosmina Olariu, Mihai Calotă/Silviu Biriş, Gavril Pătru/Răzvan Oprea.

Pe 15 și 16 februarie, de la ora 19.00, la Sala Studio a TNB.

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă