15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomie2017 - anul scumpirilor pe piața imobiliară

2017 – anul scumpirilor pe piața imobiliară

„În Bucureşti, preţurile garsonierelor au crescut cu 16% în 2017 comparativ cu 2016. În cazul apartamentelor cu două camere, preţurile au crescut cu 4%, iar în cel al apartamentelor cu trei camere acesta a crescut cu trei procente. Preţurile apartamentelor de patru sau mai multe camere au înregistrat o scădere de două procente în 2017 comparativ cu 2016”, arată autorii studiului.

Chiriile s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în 2016. „Chiriile pentru garsoniere şi apartamente de două camere au crescut cu valori foarte mici, în timp ce preţurile cerute pentru apartamente de trei camere au scăzut (scădere de 4% în Bucureşti şi de 2% în restul ţării)”, mai arată studiul.

De asemenea, clasamentul judeţelor în care s-au pus spre vânzare cele mai multe locuinţe este condus de Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Iaşi. Topul celor mai scumpe judeţe din punct de vedere al preţurilor apartamentelor de două camere este condus de judeţul Cluj (preţ mediu 61.000 de euro), Bucureşti-Ilfov (55.000 de euro), Timiş (54.000 de euro), Constanţa (50.000 de euro) şi Iaşi (49.600 de euro). Reprezentanţii olx.ro au precizat că acestea sunt preţuri medii înregistrate la nivelul postărilor, adică sunt cele solicitate de vânzători, nu cele rezultate din tranzacţii efective.

 Referitor la criteriile de selecţie ale utilizatorilor care accesează platforma, studiul arată că accentul căutărilor nu mai este preţul, acesta situându-se după numărul de camere şi locaţia. Cele mai căutate cartiere la nivel naţional sunt Drumul Taberei, Titan, Dristor, Militari, Crângaşi, Tineretului, Berceni, Bucureştii Noi, Lujerului şi – în premieră – cartierul Copou din Iaşi. „Ne bucurăm să vedem că preţul nu mai este primul criteriu de căutare al românilor, ci aceştia prioritizează mai degrabă locaţia şi numărul de camere. Dintr-un studiu D&D Research întreprins pe 1.050 de oameni interesaţi de schimbarea locuinţei, vedem chiar că 67% din respondenţi vor să se mute în acelaşi cartier în care locuiesc deja, având un puternic ataşament emoţional faţă de acesta”, a declarat Flavius Pop, Sales Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

Datele studiului au fost prezentate în cadrul Real Estate Meetup, un eveniment dedicat industriei de imobiliare, organizat de Storia.ro, site-ul de anunţuri imobiliare lansat de OLX, şi de Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România. Informaţiile sunt obţinute analizând toate anunţurile publicate pe OLX Imobiliare şi Storia.ro în anii 2016 şi 2017 – aproximativ două milioane de anunţuri.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă