6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomie60 la sută din decorațiunile de Crăciun vin din China. Cum petrec...

60 la sută din decorațiunile de Crăciun vin din China. Cum petrec oamenii din această țară

Sărbătoarea Crăciunului este încă respinsă de tradiționaliștii chinezi și de liderii comuniști, care o consideră o influenţa occidentală.

În marile oraşe, precum Beijingul, atmosfera Crăciunului este palpabilă în multe locuri, mai ales în hoteluri şi centre comerciale, împodobite cu brazi uriaşi, reni, imagini ale Moşului şi iluminaţii orbitoare demne de marile metropole occidentale.

Nu este de mirare având în vedere că în China, mai exact în localitatea orientală Yiwu (supranumită Oraşul Crăciunului’), se confecţionează 60 la sută din podoabele de sărbători din întreaga lume de 600 de firme din sector şi care în ultimele luni au lucrat fără oprire.

Însă Crăciunul are caracteristici speciale în această ţară, fiind lipsit de componenta familială care primează în Occident – mesele în familie sunt rezervate Festivalului Primăverii şi Anului Nou Lunar – astfel încât este mai mult un prilej pentru cei tineri să iasă în oraş ca să se distreze.

O cu totul altă valoare are însă Crăciunul pentru cei peste 60 de milioane de creştini chinezi (catolici şi protestanţi), reprezentând totuşi doar 5 la sută din populaţie, dintre care mulţi vor asista la slujba de duminică seară a Naşterii Domnului, când vor intona cântece tradiţionale în limba mandarină sau în latină.

Un exemplu al interdicţiei Crăciunului este cel a oraşului Wenzhou, în care trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi protestante din China, şi unde autorităţile au interzis orice petrecere cu caracter religios în şcoli, grădiniţe sau universităţi în 2014, an în care au început să fie retrase sute de crucifixe din biserici şi lăcaşuri de cult.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă