15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieAdministrația Trump vrea să extindă forajele marine în zone protejate

Administrația Trump vrea să extindă forajele marine în zone protejate

Operațiunile de acest gen se vor extinde inclusiv în largul Californiei, Floridei sau zonei arctice.

Această măsură ar modifica anumite dispoziţii de protejare a zonei de coastă luate de Barack Obama, predecesorul lui Donald Trump.

Decizia, care s-ar aplica începând din 2019 pe o perioadă de cinci ani, priveşte 90% din apele litorale americane, unde s-ar afla 98% din resursele de petrol şi gaz încă neexploatate situate pe domeniul federal, potrivit guvernului.

Autorităţile americane intenţionează să acorde 47 de autorizaţii de foraj pentru această perioadă de cinci ani, a precizat ministrul Resurselor Naturale, Ryan Zinke, într-o conferinţă telefonică, subliniind că prevederile actuale nu permit exploatări decât în 6% din zonele maritime vizate.

Din cele 47 de licenţe, 19 ar fi acordate pentru largul coastelor Alaskăi, 7 – pentru Pacific, 12 – în Golful Mexic şi 9 – pentru Atlantic.

Această măsură, nepopulară pentru unii aleşi din respectivele state, a fost imediat denunţată de organizaţiile de apărare a mediului.

Voci critice s-au făcut auzite chiar şi din rândul republicanilor. Guvernatorul Floridei, Rick Scott, şi-a reiterat opoziţia faţă de măsurile de dezvoltare a forajelor în largul apelor statului pe care îl conduce.

“Am cerut imediat să mă întâlnesc cu ministrul Zinke pentru a discuta preocupările ridicate de acest proiect şi necesitatea de a scoate Florida de pe listă”, a indicat Scott, într-un comunicat.

“Vom asculta opiniile tuturor părţilor implicate”, a asigurat Zinke, adăugând: “Florida va avea cu siguranţă un cuvânt de spus”.

Ministerul Resurselor Naturale a indicat joi că 155 de parlamentari americani i-au transmis scrisori lui Zinke încurajând deschiderea de noi zone maritime pentru explorarea de petrol şi gaz.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă