14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieAdrian Vasilescu: „Este incorect să vorbim despre apocalipsa preţurilor”

Adrian Vasilescu: „Este incorect să vorbim despre apocalipsa preţurilor”

Conform acestuia, e incorect să se vorbească despre o apocalipsă a preţurilor. „Zilele trecute, o televiziune a vorbit despre apocalipsa preţurilor. Doamne fereşte! Inflaţia a pornit împinsă de preţurile la Energie şi nu se putea ca Robor să stea pe loc”, a afirmat Vasilescu.

„Aceasta numai visătorii şi-au închipuit, că fac ei o mişcare, schimbă un indicator (n.r.: Robor) cu altul (n.r.: IRCC) şi, schimbând nişte indicatori între ei, ratele la credite se vor micşora”, a explicat reprezentantul BNR.

„Numai visătorii şi-au închipuit că fac ei o mişcare, schimbă un indicator cu altul şi ratele la credite se vor micşora.” Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

Atunci, de ce, cum s-a afirmat recent în spaţiul public, IRCC (Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor) e mai nervos şi chiar mai reactiv ca Robor? „Nu e mai reactiv, e tot pe acolo”, susţine Adrian Vasilescu. Aceasta pentru că „lucrurile au intrat în normalitate. Se spune că piaţa e înţeleaptă. Folosesc cuvântul înţelept în spiritul pe care Socrate îl puncta în Grecia Antică. Înţelepciunea e atitudinea corectă faţă de realitate”.

Aşadar, afirmă Vasilescu, indicatorii economici au ajuns la o atitudine corectă faţă de realitate. Asta e normalitatea, să respecţi realitatea, iar IRCC e un indicator care-şi scoate pălăria în faţa realităţii şi, după ce şi-o scoate, spune: „Cu respect!”.

Adică e obiectiv. „Este obiectiv. Ca şi Robor. Şi cotaţia indicelui Robor a fost obiectivă. Ea a fost hulită, pentru că politic suna bine”.

 

Asumare politică

Şi atunci, domnii Daniel Zamfir şi Gheorghe Piperea nu pot să spună acum că „oficialii de la BNR ne-au păcălit şi noi am încercat să instituim cumva, să escamotăm un control asupra dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă şi n-am reuşit, pentru că ei au înlocuit un indice obiectiv, Robor, cu un alt indice obiectiv, IRCC”?

Replica expertului BNR: „Iată că eu le iau apărarea domnilor Zamfir şi Piperea: de ce ne referim la două persoane care, sigur că da, au o anumită influenţă în spaţiul public, dar de ce să ne referim la ele, când politicile s-au îndreptat într-acolo? Senatul a votat în unanimitate, şi-a asumat răspunderea politică”.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă