18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieAngajații Romsilva pun mâna pe arme. Pădurarii vor trage cu pușca în...

Angajații Romsilva pun mâna pe arme. Pădurarii vor trage cu pușca în hoții de lemne

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a anunțat că a negociat cu reprezentanții Poliției Române și că a primit acordul acestora pentru a-i dota pe silvicultori cu puști de vânătoare, pe care să le poată folosi împotriva hoților de lemne.

Regia Romsilva are un total de 16.500 de silvicultori, care trebuie să păzească pădurile aflate în proprietatea publică a statului în toate județele României. Pădurarii sunt puși în pericol, pe de o parte, de atacurile animalelor – într-un singur județ existând, de exemplu, cinci angajați ai Romsilva care au fost grav răniți în urma unor atacuri ale urșilor. Dar pădurarii se confruntă și cu hoții de lemne, întrucât fenomenul tăierilor ilegale este încă vizibil.

„Presiunile mari asupra pădurilor sunt prezente mai ales în zona unor comunități de romi încă neintegrate”, a explicat directorul general Gheorghe Mihăilescu într-o conferință susținută la sediul Romsilva. În opinia lui, pentru a reduce asemenea cazuri, societatea trebuie să depună eforturi pentru a le oferi locuri de muncă membrilor acelor comunități.

Totuși, conducerea Romsilva a luat în calcul și recurgerea la măsuri de forță. “Am avut discuții cu Poliția Română pentru a da dreptul pădurarilor de a purta armă cu țeavă lungă. Avem peste 8000 de arme în magazie. În tradiția poporului român, pădurarul este un om în uniformă și cu o armă în spate”, a precizat Gheorghe Mihăilescu.

El a precizat că, după ce se vor rezolva câteva formalități legislative, pădurarii vor purta puști de vânătoare, cu care se vor apăra de animale dar cu care îi vor alunga și pe hoții de lemne. În ultimii ani, pădurarii aveau asupra lor, ca arme de foc, doar pistoale TT, care au bătaie și precizie extrem de mici, a recunoscut șeful Romsilva.

Directorul general a menționat că furturile de lemne au totuși o cotă neglijabilă în raport cu suprafața totală împădurită a României. Tăierile ilegale ar totaliza doar 40.000 – 50.000 de metri cubi anual, adică doar 0,01 metri cubi pe hectar de pădure pe an, adică „un fag sau un molid cu diametrul de 8 centimetri la hectar”, a explicat Gheorghe Mihăilescu. Și în Germania au loc tăieri ilegale, doar că acolo le spune tăieri neautorizate”, a dezvăluit șeful Romsilva.

 

Se vor exploata 9,5 milioane de metri cubi de lemn

Pentru anul 2020, Romsilva a stabilit masa totală lemnoasă care va fi pusă la dispoziția agenților economici și a populației. În total, din pădurile statului vor fi “recoltați” aproape 9,5 milioane de metri cubi de lemn, adică sub 1 la sută din suprafața totală împădurită. Acest lemn va fi vândut la licitații organizate în toate județele. Prețul mediu de adjudecare, în anul 2019, este de 169,95 lei / metru cub, mult sub cel de anul trecut, de 226,07 lei / metru cub, din cauza creșterii substanțiale a volumului de lemn disponibil la nivel european.

Cu toate acestea, acum zece zile, reprezentanții firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, care are și fabrici în România, semnalau că lemnul este prea scump. Managerul general al Schweighofer România, Dan Bănacu, preciza că lemnul pentru cherestea se cumpără în România cu 86 de euro / mc, față de  50 – 65 de euro în Austria, Cehia sau Slovacia.

Directorul general al Romsilva respinge însă aceste critici. „Lemnul nostru, din România, este de calitate. Recoltăm exact atât cât vom putea vinde”, a precizat Gheorghe Mihăilescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă