17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieASF anulează, a doua oară, licitația pentru actuarul tarifului de referință la...

ASF anulează, a doua oară, licitația pentru actuarul tarifului de referință la polițele RCA

Ofertanții înscriși au fost Euroins Romania, Vireo Bacău, Rcor.Ro Sibiu, Deloitte Audit și asocierea KPMG Advisory și KMPG Audit. Deloitte Audit a depus oferta în asociere cu Deloitte Polonia și Deloitte Cehia. Cu o durată de 2 ani, contractul a fost estimat la 768.200 lei, fără TVA, potrivit Profit.ro.

Anunțul de participare la licitație a fost publicat la 4 octombrie, iar termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 9 noiembrie. 20 de zile mai târziu, ASF a anulat licitația. “În ultimii doi ani s-a constatat pe piața asigurărilor din România o necesitate din ce în ce mai mare cu privire la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp.Astfel, s-au implementat inclusiv măsuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care și obligativitatea calculării și publicării semestriale a unui tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA.

Această obligativitate, conform articolului 18 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, revine ASF după cum urmează: Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către A.S.F., după formula prevăzută la articolul 2, punctul 24 și se publică de către ASF”, se arăta în caietul de sarcini al licitației.

Viitorul câștigător al procedurii de atribuire ar fi trebuit să analizeze calitatea datelor utilizate în determinarea tarifelor și să identifice principalele vulnerabilități din perspectiva calității datelor precum și a criteriilor de risc utilizate de către societățile de asigurare.

De asemenea, acesta urma să furnizeze date statistice la nivel de piață și să întocmească un raport cu principiile actuariale utilizate, precum și ipotezele și metodele selectate.

ASF a mai inițiat în prima parte a acestui an o licitație similar, dar a anulat-o după ce a respins oferta PricewaterhouseCoopers Audit, singura depusă, declarată ca fiind neconformă și inacceptabilă. La procedură s-a înscris și Milliman Romania, dar nu a mai depus ofertă.

Contractul era estimat la 459.816 lei, inclusiv TVA. Polițele RCA au adus asigurătorilor venituri de peste 4 miliarde de lei în 2016, dintr-un total de 10 miliarde de lei la nivelul întregii industrii de profil.

Cele mai citite

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă