14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBăncile nu au voie să perceapă comisioane de la clienții cu venituri...

Băncile nu au voie să perceapă comisioane de la clienții cu venituri sub salariul mediu

O lege despre care puțini clienți știu și nicio instituție financiară nu vorbește. Băncile nu au voie să perceapă comisioane de la clienții cu venituri sub salariul mediu

Deschiderea sau închiderea unui cont bancar, administrarea sa, precum și operațiunile de bază cum sunt depunerea sau retragerea de numerar sunt gratuite pentru majoritatea românilor. Nu este oferta unei bănci, ci o lege care se aplică încă de la începutul acestui an, atât operațiunilor făcute la ghișeu, cât și celor realizate cu ajutorul cardului. 

Toți românii ale căror venituri nu depășesc 2.500 de lei beneficiază de gratuitate pentru deschiderea și administrarea conturilor bancare, dar și pentru cele mai comune operațiuni financiare. 

Este una dintre prevederile unei legi care a intrat în vigoare anul acesta și care transpune în legislația locală prevederile Directivei Europene  92/2014. 

Scopul principal al actului normativ european este ca populația „vulnerabilă“ să poată avea acces la serviciile bancare, măcar în formele lor cele mai simple. 

Autoritățile europene au lăsat la latitudinea fiecărei țări definirea conceptului de “consumator vulnerabil”, iar parlamentarii români au ales să lege acest concept de prognozele privind salariul mediu pe economie. Concret, legea spune că nu vor plăti taxe și comisioane pentru deschidere și administrare de conturi și vor putea face operațiuni gratuite toți cei ale căror venituri se opresc la maximum 60% „din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau ale căror venituri din ultimele 6 luni nu depășesc echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie“. 

Pentru anul în curs, Comisia Națională de Prognoză a estimat un salariu mediu de 4.162 de lei, ceea ce înseamnă că legea se va aplica pentru cei care câștigă sub 2.500 de lei (60% din salariul mediu). 

Mai mult decât atât, legea aduce gratuități și pentru operațiunile efectuate online. Sunt scutite la plată și primele 15 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce restul operațiunilor vor fi comisionate la un nivel rezonabil. 

 Pentru români, cardul este cel mult portofel, dacă nu este OZN

 O astfel de lege, care să stimuleze accesul la operațiuni bancare, devenite indispensabile în lumea modernă, ar trebui să aibă efecte importante în România. Din acest punct de vedere, decalajul față de alte țări ale Uniunii Europene este imens. Doar 6 din 10 români dețin un cont bancar, mult mai puțin chiar și prin comparație cu Ungaria sau Cehia și mai puțin chiar decât Bulgaria. Mai mult decât atât, atunci când sunt forțați de împrejurări, de exemplu când încasează obligatoriu salariul sau pensia pe card, românii se feresc de operațiunile bancare.  Majoritatea (peste 80%)  retrag întreaga sumă primită dintr-o singură operațiune lunară, folosind, practic, cardul bancar doar pe post de portofel temporar. Chiar și în cazul celor care au optat pentru internet banking sau mobile banking, persoane al căror nivel de educație este considerat mai ridicat decât media, operațiunile folosite sunt cele de bază, adică interogarea contului sau plata utilităților. 

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă