13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieBitcoin - "o iluzie periculoasă și instrument pentru infractori"

Bitcoin – “o iluzie periculoasă și instrument pentru infractori”

“Este un mod de a achiziționa bunuri ilicite, de a face evaziune fiscală, de a dezvolta și plăti pentru infracțiuni cibernetice. Dacă este o monedă, este una foarte proastă”, a afirmat Robert Ophele, președintele AMF, într-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.

Oficialul a explicat că nu este sigur că ar vrea să reglementeze bitcoin deoarece nu are nici o legătură cu economia reală.

Săptămâna trecută, șeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat că este prea devreme pentru banca sa să aibă nevoie de o strategie privind bitcoin și nu o consideră o rezervă de valoare.

Între timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obținut permisiunea de a începe tranzacțiile de contracte futures pentru bitcoin.

“Este o provocare pentru guvernatorii băncilor centrale și pentru autoritățile de supervizare. este o piață nereglementată și trebuie să o spun: o iluzie periculoasă”, a afirmat Robert Ophele.

Și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achiziționarea de criptomonede, insistând pe instabilitatea acestui nou tip de monede.

ESMA subliniază că noile operațiuni de strângere de fonduri pe Internet, denumite ‘Initial Coin Offerings’ (ICO), un termen modelat după expresia IPO — care în limba engleză desemnează oferta publică inițială — sunt nereglementate, volatile și opace.

“ICO-urile sunt investiții extrem de riscante și înalt speculative”, avertizează regulatorul, care adaugă că există riscul unei pierderi totale a investiției.

“Multe dintre aceste monede nu au o valoare intrinsecă decât cea a utilizării lor pentru a avea acces la un serviciu sau produs”, a adăugat ESMA, avertizându-i totodată pe emitenții acestor monede că ar putea fi supuși reglementărilor în vigoare.

După organismele de reglementare din Elveția și SUA, a venit și rândul ESMA să reclame un control mai stric asupra criptomonedelor. China a interzis pur și simplu operațiunile de tip ICO.

Avertismentul ESMA vine într-un moment în care bitcoin, cea mai emblematică monedă virtuală, cunoaște o evoluție volatilă. După ce în data de 8 noiembrie a atins o valoare record, cursul bitcoin a coborât în următoarele zile până la 5.605 dolari, adică o scădere de aproape 30% iar săptămâna trecută a depășit pragul de 11.000 de dolari.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă