13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialControversă: Cine și de ce exagerează numărul de turiști pe litoral

Controversă: Cine și de ce exagerează numărul de turiști pe litoral

40.000 de persoane au fost în stațiunile de la Marea Neagră în minivacanța de 1 Mai, spune ANAT. Federația Asociațiilor de Promovare Turistică afirmă că au fost 70.000.  

Dacă întrebi cinci specialiști câți turiști au venit pe litoral într-o anumită perioadă, vei primi, cel mai probabil, cinci răspunsuri diferite. Nu neapărat din rea-voință, ci pentru că nimeni nu știe exact numărul. Problemele apar când diferențele sunt foarte mari. Așa s-a întâmplat în minivacanța de 1 Mai, care tocmai s-a încheiat. „Noi am dat o estimare de peste 40.000 de turiști pe litoral, dar a fost o creștere față de ceea ce am anunțat și ne apropiem de 70.000”, a declarat Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT) din România şi ex-președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Pe de altă parte, actuala conducere a ANAT o contrazice și vorbește despre numai 40.000 de turiști, deci aproape de două ori mai puțin. „Vânzările pentru vacanţa de 1 Mai au fost mai mari cu 12% faţă de anul trecut. 42% dintre turiştii care au ales România pentru vacanţa de 1 Mai au cumpărat pachete pentru litoralul românesc. Per ansamblu, prin agenţiile de turism şi individual, litoralul a atras peste 40.000 de persoane cu această ocazie”, se arată într-un comunicat al ANAT.

Grad de ocupare de 100%

Datele ANAT arată că pe litoral, unde 70-80% din hoteluri au fost deschise de 1 Mai, gradul de ocupare a fost de 100% în Mamaia şi Vama Veche, urmate la mare distan-ţă de Neptun şi Mangalia, pachetele de vacanţă fiind cumpărate într-o proporţie covârşitoare încă din momentul lansării. Staţiunile Mamaia şi Vama Veche au atras cei mai mulţi turişti pentru vacanţa de 1 Mai, care au cumpărat de la agenţiile de turism pachete de două nopţi cuprinse între 135 de lei şi 800 de lei de persoană, în funcţie de hotelul ales. “Mai multe evenimente organizate în acest an pe litoral au atras turiştii pentru vacanţa de 1 Mai, fie că a fost vorba de festivaluri de muzică, concerte sau expoziţii de maşini, şi nu hotelierii. Gradul de ocupare a fost de 100% în Mamaia datorită evenimentelor gândite de Asociaţia Litoral-Delta Dunării, condusă de ANAT, şi de FAPT, condusă tot de ANAT. Oricât de bun ar fi un hotel, fără promovarea asociaţiilor şi fără vânzările agenţiilor de turism, turiştii nu vin în număr mare”, a declarat Alin Burcea, preşedintele ANAT.

La FAPT și banii sunt mai mulți

Deși FAPT este condusă tot de ANAT, la ei diferă nu numai numărul de turiști, ci și suma cheltuită. „Un turist a cheltuit, în medie, 300 de euro în aceste zile”, a spus Corina Martin. Și ea pune accent pe promovarea care a fost făcută în ultimii trei ani. „Creșterea se datorează promovării pe care am făcut-o anul trecut și în primele luni din acest an. Cred că aceasta este cheia, dar și faptul că de anul trecut oricum românii s-au orientat mai mult spre destinațiile românești. Noi am început campania de promovare pentru Mamaia în urmă cu trei ani, iar rezultatele nu aveau cum să se vadă în primul an”, a declarat Corina Martin.

Miza: banii pentru promovare

Promovarea stațiunii Mamaia se face din banii tuturor celor care au afaceri în stațiune. Taxa de promovare a fost votată în 2013 de către consilierii locali, fiind atunci susținută de primarul PSD Radu Mazăre. Mai mulți ani au fost obligați să o plătească și persoanele fizice care dețineau locuințe în zonă. Banii sunt strânși de primărie, 20% rămân la municipalitate și restul de 80% se duc la Asociația Litoral-Delta Dunării, care a fost condusă până recent de Corina Martin. Taxa a fost criticată dur de hotelieri, care s-au retras din asociație. „Aceasta ar fi bună dacă s-ar duce la organizațiile de management al destinațiilor. Noi de-abia acum lucrăm la statutul acestui OMD pentru Mamaia“, spunea reprezentantul hotelierilor din stațiune, Nicolae Bucovală. Și actualul primar s-a declarat inițial nemulțumit de taxă și a redus-o la jumătate. Între timp, s-a răzgândit și reducerea a fost anulată. Numai în 2013 și 2014 s-au încasat 1,8 milioane lei din această taxă. ”Am cerut un raport, încă din luna decembrie a anului trecut, al modului exact în care au fost cheltuiți acești bani. Nu am primit nici până acum un răspuns”, a declarat consilierul local Secil Cantaragiu. Acesta spune că a solicitat și Serviciului Public de Taxe și Impozite, din cadrul Primăriei Constanța, o situație a tuturor sumelor încasate, dar nici de aici nu a primit răspuns.

OFICIAL. Câți turiști pot veni pe litoral

Dincolo de cifre triumfaliste sau de alte interese, există cifre oficiale care ne arată câți turiști pot veni, oficial, pe litoral. Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2015 existau 755 de unități de cazare în județul Constanța, spre deosebire de 866 în Brașov. Județul Constanța a deținut cea mai mare pondere (26,0%) în totalul camerelor existente în structurile de primire turistică (exclusiv camerele din căsuțe). Pe zone turistice, din numărul total de locuri (328.000), 86.600 sunt în Bucureşti şi oraşele reşedință de județ, iar 83.400 erau în stațiuni din zona litorală, exclusiv oraşul Constanța”, se arată într-un raport al INSSE. În orașul Constanța mai există circa 80 de hoteluri cu peste 4.000 de locuri de cazare. Din numărul total de locuri de cazare turistică existente, județul Constanța a deținut 26,8%.

Potrivit Direcției Județene de Statistică, numărul turiștilor sosiți în anul 2016 a fost de 1.163.000, iar numărul înnoptărilor s-a ridicat la 4.541.900. În 2012, Ministerul Turismului vorbea despre 88.235 locuri de cazare pe litoral. Acestora li se adaugă turiștii care se cazează la negru, în structuri neclasificate sau în gazdă, dar și cei care vin și stau la rude. Numărul acestora este imposibil de cuantificat cu exactitate. Turismul la negru este o realitate pe litoral. În plin sezon sunt raportați chiar și de două ori mai mulți turiști decât pot încăpea, oficial, în structurile de cazare clasificate.

CIFRE

  • 40.000 de turiști au fost pe litoral de 1 Mai, spune ANAT.
  • 70.000 de turiști au fost pe litoral de 1 Mai, spune FAPT.
  • 83.400 de locuri de cazare sunt pe litoral (exclusiv Constanța).
  • 1.163.000 de turiști au vizitat oficial litoralul în 2016.
  • 4.541.900 este numărul de înnoptări pe litoral în 2016.

Surse: ANAT, FAPT, INSSE, DJS Constanța

Citește ziarul integral în format .pdf aici !

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă