13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrețurile apartamentelor vor crește cu 10% până la finalul anului. Cât a...

Prețurile apartamentelor vor crește cu 10% până la finalul anului. Cât a costat cea mai scumpă casă vândută în România

Comparativ cu 2016, prețurile apartamentelor și caselor din România vor crește cu 8-10%, arată o analiză realizată de RE/MAX, liderul mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment.

Dacă în 2016, în România, prețul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs, specialiștii RE/MAX anticipează o creștere situată între 8-10%. De asemenea, o evoluție asemănătoare este așteptată și în ceea ce privește chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, prețul/mp va crește cu cca. 7-10% față de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.

„Programele guvernamentale și condițiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienți aflați la prima tranzacție imobiliară. Astfel, o dată cu cererea de pe piață a crescut și valoarea ofertelor. Dacă în 2015, prețul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de cca. 440 euro, un an mai târziu, prețul pe metru pătrat pentru un imobil asemănător a crescut cu puțin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creștere mai accelerat, în linie cu tendințele europene, atât în zonele urbane, cât și în cele periferice și în orașele mai mici”, a menționat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Cele mai scumpe case din Europa

Situația din România este totuși asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creșterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate și în țări precum Olanda și Spania, ajungând chiar și până la 16% în Malta. De asemenea, piețele imobiliare din Portugalia, Grecia și Scoția arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacții fiind așteptat să crească și în aceste țări.

Experții din cadrul RE/MAX Europa declară că, între 2015-2016, prețurile pentru vânzarea caselor și a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evoluții pentru prețul / metru pătrat

s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania și Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creștere, în Austria și Estonia, de exemplu, fiind anticipate evoluții de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare și închiriere este anunțată doar în Franța, Grecia și Elveția.

În ceea ce privește cele mai exorbitante bugete alocate pentru o locuință în 2016, primul loc îl ocupă un apartament de lux cu o suprafață de 1.250 mp, situat în centrul orașului Amsterdam, care s-a vândut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se clasează o vilă din Elveția al cărei preț de vânzare a depășit 5,8 milioane de euro, în timp ce prețul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.

În România, cea mai valoaroasă tranzacție intermediată de RE/MAX pe segmentul rezidențial a fost de 780.000 euro și a constat într-o vilă din Cluj-Napoca.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă