7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialVești bune. România, fruntașă în UE la creșterea producției industriale

Vești bune. România, fruntașă în UE la creșterea producției industriale

Avansul economic și cererea internă ridicată au turat și motoarele industriei locale. Potrivit datelor Eurostat, România, Slovacia și Letonia au fost lideri în UE la creşterea producţiei industriale.

Astfel, producţia industrială a crescut în luna iulie cu 3,2% în zona euro şi cu 3,1% în Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2016, iar Slovacia, Letonia şi România au înregistrat cel mai semnificativ avans, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În iulie, cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale au fost raportate în Slovacia (9,2%), Letonia (8,9%) şi România (7,6%), singurele scăderi fiind în Irlanda (minus 9,2%), Danemarca (minus 3,1%) şi Malta (minus 1,7%).

INS: Creștere de 8% la 7 luni

Conform cifrelor publicate marți de Institutul Național de Statistică, în primele șapte luni ale acestui an producţia industrială a fost mai mare cu 8% față de perioada si­milară a anului trecut ca serie brută, respectiv cu 8,7%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Majorarea este un efect al creşterilor din trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+8,6%), industria extractivă (+3,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%).

În perioada ianuarie-iulie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 11,5%, datorită creşte­rilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,5%), industria bunurilor intermediare (+15,5%), industria bunurilor de capital (+9,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,1%).

De asemenea, în perioada menționată, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 10,4%. Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+15,5%), industria energetică (+13,6%), industria bunurilor intermediare (+8,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,4%).

Industria, un sfert din PIB

Industria a avut o contri­buție importantă la creșterea economică în primul semestru al acestui an, asigurând aproape un sfert din PIB. Astfel, industria a avut o contribuţie de 1,7% din creşterea economică a României de 5,8% înregistrată în primul semestru din 2017. Premierul Mihai Tudose a afirmat atunci că este principalul motor al creșterii economice.

„INS confirmă, așadar, că motorul creșterii econo­mice din primul semestru a fost reprezentat de industrie (+1,7%), care a depășit toate celelalte ramuri economice, inclusiv comerțul (+1,5%). Asta înseamnă că avem o dezvoltare sănătoasă și sustenabilă, care se bazează în mare parte pe producție”, a scris Tudose pe Facebook. Totodată, premierul a spus că Guvernul își propune să susțină ritmul de creștere economică în perioada următoare. „Pentru perioada urmă­toa­re, ne propunem să susținem ritmul de creștere econo­mică și chiar cred că vom depăși ținta de 5,2% propusă pentru acest an”, a precizat Tudose.    

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă